L’associació Iniciativa Cívica per a la recuperació del Centre Històric de Xàtiva ha remet escrits a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València i al Consell Valencià de Cultura alertant sobre el greu perill per al patrimoni històric, cultural i natural que corre la zona protegida del Castell de Xàtiva on l’empresa Inelcom pretén construir el Centre d’Art i Arqueologia de Montsant.
En l’escrit s’informa a les institucions de la “bàrbara dimensió del projecte presentat públicament per l’empresa, que afecta una zona de gran valor, i que es faria a costa de destruir el paisatge, la muntanya, i de vulnerar les diverses proteccions legals que l’afecten”, tal i com expliquen. Apuntent ambé que “totes les parcel·les al voltant de la de Montsant, són de titularitat pública i que no fa molt de temps una parcel·la pertanyent a la Generalitat Valenciana, situada al costat de la de l’hotel, ha sigut descatalogada com bé d’ús públic i alienada per a ampliar el recinte, en un fosc expedient encara no aclarit ni per la Generalitat ni per l’Ajuntament de Xàtiva”.
Igualment s’exposa la legislació protectora de tot l’espai i paratge en l’àmbit de la declaració de Monument Nacional del Castell de Xàtiva (1931), la declaració de Conjunt Històric Artístic (1982) i la declaració de Zona Arqueològica (1992) que afecten directament.
S’indica així mateix un aspecte que el projecte ha silenciat, i és que en eixa zona hi ha, des de fa molt de temps, una mina d’aigua, amb un sistema de pous a cel obert que ningú encara ha estudiat. Alguns autors consideren que podrien tractar-se d’origen àrab. A més, han afegit, “s’ha ocultat que en la part superior del carrer de Sant Pascual, que afronta amb la parcel·la que es vol buidar, hi ha una construcció no estudiada, un arc ogival del segle XIV”.
Finalment, s’indica en l’escrit que es considera beneficiós per a Xàtiva que s’instal·le un museu d’art contemporani, i en eixe sentit és d’agrair que la iniciativa privada aporte un element cultural a afegir als altres que ja posseïx la ciutat. No obstant això, “el lloc triat pareix inadmissible des de tots els punts de vista. El Castell de Xàtiva i el seu entorn és fita de referència visual i emotiva dels seus pobladors, i de tots els valencians, per això està protegit i ha de continuar intacte”.