Els usuaris de la línia Xàtiva-Alcoi sol·liciten a Renfe incrementar els horaris

Mavi Mestre i Jorge Rodríguez exposen al coordinador de Rodalies, Joan Carles Fulgencio, la necessitat de millorar el transport ferroviari als campus d’Ontinyent i Alcoi

Fulgencio es compromet a estudiar l’increment de nombre de freqüències i anuncia inversions per a la remodelació del traçat de línia entre Xàtiva i Ontinyent

La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, han celebrat avui una reunió telemàtica amb el responsable de Rodalies de Renfe a València, Juan Carlos Fulgencio, per sol·licitar-li una millora en el servei de línia Xàtiva -Ontinyent-València. Durant l’encontre, en què també han participat el vicerector Just Herrera i els directius de Renfe, Felip Gil i Juan Carlos Gil, s’ha posat de manifest les mancances de línia per donar un servei adequat al món universitari de les comarques centrals, com són els campus d’Ontinyent, de la Universitat de València, i el d’Alcoi, on està implantada la Universitat Politècnica de València. Els responsables de la companyia ferroviària s’han compromès durant la reunió a estudiar un increment de les freqüències de pas que permeten a professorat i alumnat una millor connexió amb els seus llocs de residència, especialment, per als grups de torn de tarda, que no tenen servei de tornada.

Des de la Universitat s’ha exposat que l’eliminació d’alguns serveis com a conseqüència de la pandèmia i la seua no recuperació a l’inici del present curs universitari «estrangular» la possibilitat del professorat i estudiantat que utilitzaven regularment el tren com a transport en els seus trasllats diaris a campus d’Ontinyent. Segons les dades exposades, al voltant de l’60% dels alumnes del campus provenen de localitats de fora de la comarca de la Vall d’Albaida i gran part d’ells resideixen a València o municipis de la seva àrea metropolitana, de la Ribera Alta o de la Costera, territoris pels quals discorre la línia. Fins dilluns passat, 30 de novembre, les dues úniques freqüències que no van ser suprimides durant el confinament, ambdues a mig matí i a mitja vesprada, feien «inviable» que el personal universitari i l’alumnat pogués utilitzar aquest tren per no coincidir amb els horaris d’inici o final de les classes. Des de dilluns, un tren surt de València a les 6.50 del matí i arriba a Ontinyent a les 8:15h, amb les classes s’han ajustat als horaris d’arribada i sortida dels trens del matí.

La demanda més urgent tant de la Universitat com de l’Ayuntament ha estat durant la reunió la recuperació del servei de l’última hora de la vesprada, per permetre el retorn dels estudiants i el professorat, sobretot, del grau d’Infermeria, que tenen torn vespertí. En aquest punt, els responsables de Renfe s’han compromès a estudiar aquesta possibilitat, que ja està en funcionament els divendres i els diumenges. «Encara que semble una xicoteta cosa, per a nosaltres és molt important perquè ens ofereix la possibilitat d’ajustar l’inici i el final de les classes de matí i de vesprada a Ontinyent», ha exposat el vicerector Just Herrera.

Tant la rectora Mestre com l’alcalde Rodríguez han recordat als representants de Renfe que línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi és el mitjà de transport ferroviari que connecta València amb dos campus d’universitats públiques valencianes, com són la Universitat de València (Ontinyent) i la Politècnica (Alcoi), pel que és bàsic oferir un servei de mobilitat sostenible a les dues comunitats universitàries i evitar el vehicle privat no tinga alternativa.

En aquest sentit, el coordinador de Rodalies, Joan Carles Fulgencio, per la seva banda, ha exposat que les últimes obres a la línia han permès dotar-la de major seguretat, i ha remarcat que es seguirà invertint en seguretat i digitalització per convertir-la en una línia de primer ordre. En aquest punt, Fulgencio ha anunciat que s’ha adjudicat, per 635.000 euros, els treballs de redacció de projecte per modernitzar el tram, de 38,2 quilòmetres de recorregut, entre Xàtiva i Ontinyent.

Per a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, la reunió ha permès «conèixer de primera mà els plans de la companyia pel que fa al nostre tren» i transmetre als responsables de Renfe «la importància social i acadèmica» de donar un bon servei: «disposar d’un transport ferroviari públic és indispensable per al nostre desenvolupament econòmic i social però també per seguir incrementant el nombre d’estudis universitaris», ha insistit l’alcalde d’Ontinyent, que ha agraït a la rectora que faça seua la necessitat de millorar el servei de transport ferroviari a les comarques centrals valencianes.

No hay comentarios

Dejar respuesta