- Beltrán lidera l’Hotel Restaurant Montsant de Xàtiva.
- La segona semifinal d’aquest certamen tindrà lloc a Alacant el pròxim 13 de novembre en el marc de la Capital Espanyola de la Gastronomia
Barcelona, 6 de març de 2025. El xef xativí Carlos Beltrán (Restaurant Montsant, Xàtiva) serà un dels sis participants de la semifinal que tindrà lloc a la Corunya el pròxim 3 d’abril de la X edició del concurs Cuiner de l’Any, un certamen gastronòmic biennal que va nàixer l’any 2004. Els altres cinc competidors que estaran en aquesta primera semifinal són Guillermo Collado (Fresc Marina, Sotogrande), Pola Hemaia (L’Alkimista, Reus), Mathew Lee (Grup Madi, Mijas), Jorge Lengua (La Suculenta,
Benicàssim) i Taigoro Suzuki (I+T Salamanca, Salamanca). D’aquests sis participants es classificaran tres per a la Gran Final d’aquest concurs que se celebrarà en la fira Alimentària-Hostelco de Barcelona al març de 2026. Els altres tres finalistes eixiran de la semifinal que tindrà lloc el pròxim 13 de novembre a Alacant.

Va començar la seua marxa professional en el restaurant Portal Fosc, de Jordi Garrido. Posteriorment es va formar a Barcelona com a pastisser i va treballar de la mà de grans professionals com Oriol Balaguer, David Inglada, Carlos Mampel i Albert Adrià, entre altres.Va tindre l’oportunitat de passar una temporada (2009) en
ElBulli, on va treballar mà a mà amb grans xefs com Oriol Castro, Mateu Casañes i Eduard
Xatruch. Un any després va passar dues temporades com a cap de cuina a l’Hotel Grinda Wärdshus de Suècia i en 2012 va entrar com a cap de partida en Arola Barcelona, de Sergi Arola. En 2020 es llança amb el seu projecte gastronòmic més personal, l’Hotel Restaurant MontSant.
Dels sis participants que participen en tots dos certàmens es classificaran tres per a la Gran Final d’aquest concurs que se celebrarà en la fira Alimentària-Hostelco de Barcelona al març de 2026. Els altres sis finalistes (tres cuiners i tres cambrers) eixiran de la semifinal que tindrà lloc el pròxim 13 de novembre a Alacant.
Jurado de la semifinal de la Corunya del Concurs Cuiner de l’Any
En el jurat de la semifinal de la Corunya del concurs Cuiner de l’Any destaquen xefs com Joaquín Baeza (Restaurant Baeza & Rufete, una estrela Michelin i un sol de Repsol); Sergio Bastard (La Casona del Jueu, una estrela Michelin, una estrela verda i dos sols de Repsol); Miguel Ángel de la Creu (La Botica de Matapozuelos (una estrela Michelin, una estrela verda i dos sols de Repsol); Iván Domínguez (Nade, menció en la Guia Michelin); Raúl Resino (Raúl Resino Restaurant, una estrela Michelin i dos sols de Repsol); Toño Rodríguez (L’Era de les Nogueres, una estrela Michelin i un sol de Repsol); Nacho Rojo (millor cuiner de Castella i Lleó en 2009); Marco Varela (Sábrego, un sol de Repsol i una menció en la Guia Michelin); Luis Veira (Árbore dona Veira, una estrela Michelin i dos sols de Repsol); Álvaro Victoriano (president del col·lectiu de cuiners i cuinares de Coruña Cociña); i Sergi Martínez com a director tècnic del jurat. Cal destacar que gran part dels membres del jurat han sigut guanyadors o finalistes del concurs Cuiner de l’Any.
Jurado i participants de la semifinal de la Corunya del Concurs Cambrer de l’Any
El jurat de la semifinal de la Corunya del concurs Cambrer de l’Any està compost per grans professionals de la sala a nivell nacional. Óscar Solana, Nuria Basurto, Manel Oliveira, i Miguel López, guanyador del concurs Cambrer de l’any 2024, valoraran les proves de barra mentre que Alejandro Paadín, Manuel Otero, Iratxe Miranda i Ana Méndez seran jurats de taula. Mireia Riba (guanyadora del concurs Cambrer de l’Any 2022) serà jurat tècnic de barra i el veterà Mariano Castellanos, jurat tècnic de taula. El reconegut maître i sommelier murcià, Antonio Chacón, exerceix de president i coordinador del jurat del concurs Cambrer de l’Any. Per la seua part els sis participants que competiran a la ciutat gallega en el concurs Cambrer de l’Any són Marcos Eiré (Tres Portes, Chantada), Sonia García (L’Estudi Gescahoteles, Santiago de Compostel·la), Paulí Gros (La Masia de Germans Parareda,
Sallent), Javier Jiménez (Restaurant Aragonia, Saragossa) Sergio Andrés Reina (Restaurant La
Concepció, Segòvia) i José Miguel Villanueva (Hotel Rural Vedat de Quevedo, Torre de Sant Joan Abad).
X edició del concurs Cuiner de l’Any i VI edició del Cambrer de l’Any
Els concursos Cuiner i Cambrer de l’Any 2025-2026 són dos esdeveniments germans biennals, organitzats per Grup Caterdata, que en aquesta edició consten de dos semifinals: la primera tindrà lloc a la Corunya el 3 d’abril i la segona se celebrarà a Alacant el 13 de novembre de 2025. La Gran Final serà al març de 2026 en el marc d’Alimentària & Hostelco, una fira que té lloc a Barcelona cada dos anys.
D’una banda, aquesta serà la X edició del Concurs Cuiner de l’Any, un certamen que ha descobert a més de 70 estreles Michelin en països com Espanya, Àustria, Alemanya i Suïssa. El primer guanyador d’aquest certamen, celebrat l’any 2006, va ser el conegut xef Jordi Cruz, que lidera el restaurant Àbac **, situat a Barcelona. El vencedor de l’última edició va ser el d’Osca Toño Rodríguez, del restaurant L’Era de Les Nogueres (Sardes, Osca), que va obtindre la seua primera estrela Michelin en la gala que va tindre lloc el mes de novembre passat a Múrcia. També han guanyat aquest concurs Beatriz Sotelo, José Carlos Fuentes (Senyor Pepe), Víctor Manuel Rodrigo (Samsha), Joaquín Baeza Rufete (Restaurant Baeza & Rufete*), Raúl Resino (Raúl Resino Restaurant), Álvaro Salazar (Voro *) i Cristóbal Muñoz (Ambivium ).
El desenvolupament del Concurs Cuiner de l’Any és molt senzill, però posa a prova les aptituds de tots els aspirants ja que han de demostrar la seua vàlua en directe. En cada semifinal els sis equips que participen tenen cinc hores per a elaborar un menú complet, compost per entrant, plat principal i postres. Un jurat de gran prestigi valorarà els plats i elegirà als tres candidats que passaran a la Gran Final que se celebrarà en la fira Alimentària & Hostelco en 2026.
Per part seua, aquesta serà la VI edició del Concurs Cambrer de l’any, un esdeveniment que va començar la seua marxa l’any 2012 per a posar en valor el treball dels professionals de sala. En cada semifinal, sis participants realitzaran un circuit de proves de sala per a demostrar les seues aptituds i posar de manifest la seua professionalitat. L’origen del concurs, vinculat al del Cuiner de l’Any, es basa en la necessitat de valorar la labor d’aquestes figures, ja siga com maître, bàrman, sommelier, cap de rang, ajudant, entre altres, totes elles fonamentals en qualsevol negoci d’hostaleria.
Col·laboradors d’alt nivell
Alimentària-Hostelco encapçala la llista d’institucions i empreses que donen el seu suport al concurs Cuiner i Cambrer de l’Any 2026. Altres institucions i companyies del sector com la Diputació de la Corunya, Ayuntamienro d’Alacant, Mahou-San Miguel, Juver, Bonduelle, Ciri, Cua-Cao, Florette, Amarga i Pica, Nocilla, GGM Gastro, Solan de Cabres, Pascual, Mocay, Duni i Gary’s fan costat a aquest certamen, un dels més importants del sector gastronòmic nacional.