El Carraixet nou focus d’enfrontament entre el PP i el govern de Cerdà

El Partit Popular de Xàtiva ha mostrat el seu suport incondicional a les demandes dels veïns del Carraixet, els qui , afirmen, «han mostrat la seua desesperació» davant el ple municipal del passat dimecres 27 de novembre. A quasi un any des de la instal·lació d’una planta desnitrificadora que havia de resoldre la problemàtica de l’aigua potable, la situació segueix sense resoldre’s, condemnant als veïns a viure sense aquest recurs essencial.

Des dels populars s’ha recordat que des de febrer de 2020, Sanitat Pública ha declarat l’aigua d’aquesta zona com «no apta per a consum humà». Malgrat les promeses del govern socialista que la planta potabilitzadora estaria en funcionament al maig de 2022, no ha sigut fins a principis de 2024 quan es va finalitzar, quasi 2 anys de retard i els veïns denuncien que no hi ha hagut avanços significatius. La falta d’aigua potable obliga els residents a «dependre d’aigua embotellada per a cuinar, beure i fins i tot per a la seua higiene bàsica. «
Encara que els veïns no estan pagant actualment l’aigua a causa de la seua falta de potabilitat, l’Ajuntament manté aprovada una tarifa desproporcionada de 1,34 €/m³, cinc vegades més alta que en el nucli urbà de Xàtiva.

El Partit Popular ha reiterat el seu compromís de defensar les demandes dels veïns del Carraixet. A més, han insistit en la necessitat de mesures transitòries, com el subministrament d’aigua potable en cisternes o ajudes econòmiques per a la compra d’aigua embotellada mentre es resol la situació.

«El govern de Roger Cerdà ha de deixar de mirar cap a un altre costat i actuar ja. Des del PP no deixarem de lluitar perquè es respecten els drets dels veïns del Carraixet i se’ls retorne la dignitat que mereixen», ha declarat el seu portaveu Marcos Sanchis.

La resposta de l’equip de govern

Dese l’equip de govern s’ha afirmat que «no és cert que l’Ajuntament mire cap a un altre costat enfront de la situació del Carraixet. Tot el contrari, l’Ajuntament va adquirir el pou del Carraixet amb l’objectiu de solucionar els problemes de potabilització de l’aigua que els veïns han patit durant dècades. De fet, sorprén la desmemòria dels populars en aquest tema, ja que en 20 anys de governs de Rus, on va participar Marcos Sanchis, no es van preocupar en cap moment de resoldre el problema de l’aigua del Carraixet i, no contents amb això, van pujar l’IBI de manera desorbitada en transformar el disseminat en zona urbana».
Des del govern municipal s’ha explicat que després d’estudiar diferents alternatives, l’opció més viable per a subministrar aigua apta per a consum humà era mantindre el punt de proveïment actual, construint una planta potabilitzadora, prèvia adquisició per part de l’Ajuntament dels béns i drets on se situa el pou, així com el dret d’extraure aigua per a garantir el subministrament corresponent.

Aquesta decisió va implicar la municipalització del servei de subministrament d’aigua. A partir d’eixe moment, complint amb la seua obligació com a nou gestor del pou, l’Ajuntament va informar que l’aigua que s’estava utilitzant en el Carraixet no era apta per al consum, iniciant així els treballs necessaris per a revertir eixa situació, en col·laboració amb les recomanacions dels tècnics municipals.
En conseqüència, en aquests moments, l’Ajuntament de Xàtiva no està aplicant l’ordenança fiscal relativa a la taxa pel subministrament d’aigua potable en el Carraixet. És a dir, mentre l’aigua no siga potable, els veïns del Carraixet no estan pagant per ella.

L’Ajuntament ha invertit més de 150.000 euros en la construcció d’una estació de tractament d’aigua potable en el Carraixet. Per a l’eliminació de nitrats s’ha triat la tecnologia menys contaminant i més respectuosa amb l’aigua i el Medi Ambient, mitjançant un tractament biològic que transforma els nitrats en gas nitrogen. Aquesta solució tècnica ofereix avantatges com la retenció de bacteris i microorganismes en els grànuls dels filtres biològics o un cabal de rebuig molt reduït, que es calcula entorn del 1,5% de l’aigua tractada. És a dir, pràcticament no es generen aigües residuals, mentre que tot el procés té un baix consum energètic.
Es tracta d’un tractament innovador i respectuós amb el Medi Ambient, i d’una important inversió de recursos de tota la ciutadania que l’Ajuntament vol que funcione perfectament. Per això, els tècnics estan duent a terme una sèrie d’ajustos tècnics fins que el sistema oferisca els nivells adequats de salubritat de manera permanent.

1 Comentario

  1. Mucho mirar por bisquert ilos vecinos del carraixet con los caminos por arreglar,ni asfalto ni hormigón,y después de la Dana los caminos llenos de baches,agujeros,zanjas etc.Vecina del camino 7, una poc a verguenza que paguemos los impuestos desde hace muchos años y continuamos igual

Dejar respuesta