Dimarts arranca una nova edició de la Ruta Sana a Xàtiva

La regidora de Prestacions Sanitàries, Cristina Suñer, ha presentat este migdia, acompanyada del cardiòleg Jorge Sánchez, una nova edició de la Ruta Sana. Suñer ha assenyalat que «en esta novena edició volem treballar per consolidar les rutes que hem dissenyat per a persones afectades per cardiopaties o malalties pulmonars. L’any passat vam obrir la Ruta Sana a estos malalts però cal fer un intens treball en atenció primària i en consulta per que coneguen la iniciativa i s’animen a participar. Nosaltres hem posat els mitjans ara cal informar i que el missatge arribe».

Enguany la Ruta Sana mantindrà els 4 dies d’itineraris guiats amb monitor. Seran dimarts, dimecres, dijous i dissabte. Dos d’ells es dedicaran a fer rutes cardiosaludables i pneumosaludables i dos a rutes preventives. Estes rutes han estat dissenyades a partir de l’assessorament de metges internistes, cardiòlegs i pneumòlegs de l’Hospital Lluís Alcanyís. Gràcies a la seua col·laboració s’han adaptat les rutes als diferents perfils d’usuaris. De fet, Xàtiva és la primera localitat de la província en tindre rutes per a malalts de MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) les quals estan incloses en la guia de passejos de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirugia Toràcica (SEPAR).

Segons ha indicat Jorge Sánchez, cardiòleg de l’Hospital Lluís Alcanyís, «totes les rutes són cardiosaludables però quan parlem d’unes rutes específiques parlem d’itineraris pensats per a persones que han patit alguna malaltia cardíaca i que necessiten uns traçats més lleus que els ajuden a reprendre l’activitat física. En definitva, la Ruta Sana, és un tractament rehabilitador que no costa diners, fàcil i sense efectes secundaris negatius».

En este nou model de Ruta Sana el monitor adquireix un paper fonamental perquè marca els límits i necessitats dels participants. Per guiar als usuaris en les bones pràctiques esportives s’ha escollit personal titulat en Fisioteràpia i Ciencies de l’Activitat Física i l’Esport. Seran els encarregats d’orientar els participants i atendre també els seus dubtes a més de guiar-los en els treballs d’estiraments.

La Ruta Sana començarà el pròxim dimarts 24 d’octubre fins el 24 de juny de 2016. En total, més de 140 dies d’activitat en els que s’espera superar la xifra de participants de la passada edició, 3528 persones. A més, també s’han previst altres activitats al voltant de la ruta. Des de la regidoria s’està treballant en el disseny de xarrades i tallers que completen l’oferta de pràctiques saludables.

Estes són les 3 modalitats de rutes dissenyades:

RUTES NEUMOSALUDABLES:
Estes rutes estan pensades per a malalts amb MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) i símptomes (dispnea). Qualsevol MPOC amb dispnea i amb grau d’obstrucció pot fer esta ruta. Només queden exclosos els malalts limitats intensament per dispnees classe 3 o 4. Els pacients portadors d’O2 portàtil hauran de consultar-li-ho al seu metge.

Ruta Nº1 «PASSEIG DEL FERROCARRIL»: té inici en l’Estació de Renfe fins al C/Bruno Lomas, amb una durada màxima de 30 minuts, la qual podrà anar ampliant-se progressivament en funció de la resposta dels malalts. Els que aguanten millor podran passar a un nivell 2.

RUTES CARDIOSALUDABLES:
Es tracta de rutes planes ideals per a tot tipus de persones tant amb com sense patologies cardíaques. Són perfectes per aquelles persones que se’ls acaba de donar l’alta per una malaltia cardíaca. Hi ha 3 rutes previstes:

Ruta Nº 2 «HOSPITAL LLUIS ALCANYÍS»: des del passeig del ferrocarril fins el pavelló de voleibol per la rodona fins l’aparcament de l’hospital. Té una durada aproximada de 80 minuts però s’adaptarà la durada al nivell dels participants.

Ruta Nº3 «PLA DE LA MESQUITA»: el recorregut discorre per Renfe fins darrere de la plaça de bous, el túnel d’Hinojosa, el polígon cap al col·legi de Pla de la Mesquita, l’Escola d’Idiomes i, de nou, la plaça de bous. Té una durada aproximada de 60 minuts.

RUTES PREVENTIVES:
Estes rutes estan dissenyades per a persones que, almenys, són capaces de pujar 2 pisos per les escales sense problemes. Hi ha 5 rutes:
Ruta Nº4 «MURALLES DE LLEVANT»: s’inicia el recorregut a Renfe, baixa de l’estació, Albereda Jaume I, jardí del Bes, carrer Sant Pasqual, muralles de llevant, centre d’especialitats l’Espanyoleto i, acaba a Renfe. Té una durada aproximada de 60 minuts.

Ruta Nº5 «CALVARI ALT»: eixida des de l’estació de Renfe, cap a la banda de darrere de la plaça de bous; continua pel Jardí de Bes i continua pel carrer de San Pasqual en direcció al Calvari Alt. Té una durada aproximada de 60 minuts.

Ruta Nº6 «CASTELL»: el recorregut discorre des de Renfe, Baixada de l’estació, centre de salut de l’Espanyoleto, ermita de Sant Josep i porta del Castell. Té una durada aproximada de 70 minuts.

Ruta Nº7 «CASTELL 1»: es tracta d’una variant de la ruta anterior (Castell). S’acurta el recorregut situant l’eixida a l’Espanyoleto. Té una durada aproximada de 50 minuts.

Ruta Nº8 «CASTELL II»: s’inicia al centre de salut de l’Espanyoleto, continua pel grup les Santes, la nevera, la cova de les Gotetes, la cova Lleons fins la porta del Castell. Té una durada aproximada de 40 minuts.

INSTAL·LACIONS PROTEGIDES
La regidora de Prestacions Sanitàries també ha anunciat que, amb la incorporació de disfibriladors en el Paquito Coloma i en el pavelló de Voleibol Xàtiva ja té protegides amb este sistema de primers auxilis totes les instal·lacions esportives municipals. Suñer ha reiterat que «des de Sanitat hem de procurar treballar per la qualitat de vida de les nostres veïns i veïnes i, en cas d’una parada cardíaca, la millor garantia és una intervenció ràpida per això és fonamental dotar totes les instal·lacions amb estos aparells». La regidora també ha recordat que esta vesprada es celebrarà un taller gratuït de primers auxilis en la Casa de la Cultura a càrrec de l’Associació Manos i Vida.

No hay comentarios

Dejar respuesta