La Guàrdia Civil desarticula grup criminal assentat a Hellín dedicat a la comissió d’estafes de fill en dificultats. La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup criminal especialitzat en la coneguda estafa del «fill en dificultats», amb base d’operacions en la localitat d’Hellín (Albacete). L’operació, denominada GUROS, ha culminat amb la investigació de dues persones i la identificació del capitost del grup, responsable de la captació de col·laboradors i la gestió dels diners estafats.
La investigació va ser iniciada per l’Equip contra la Ciberdelinqüència de la Guàrdia Civil de la Corunya (Equip @coruña), en col·laboració amb l’Equip @albacete, després de la denúncia d’una veïna de Cambre (la Corunya). La víctima, enganyada a través d’un missatge de WhatsApp que simulava ser de la seua filla, va realitzar transferències per un valor total de 4.990€, creient que ajudava al seu descendent en una situació d’urgència.
El grup criminal estava compost per almenys tres individus. Dos d’ells, residents a Hellín (Albacete), de 24 i 26 anys, actuaven com a «mules de diners», rebent les transferències de les víctimes. El tercer implicat, de 26 anys, resident actual a València i anteriorment a Hellín, va ser identificat com el captador i organitzador de la trama. Cal destacar que tant una de les «mules» com el captador comptaven amb antecedents delictius per fets similars, la qual cosa indica la seua experiència en aquesta mena de fraus.
Gràcies a l’àrdua labor d’investigació, la Guàrdia Civil va aconseguir identificar als receptors de les transferències i, posteriorment, al cervell de l’organització, qui dirigia les operacions i era el beneficiari final dels diners estafats.
Les diligències instruïdes per la Guàrdia Civil, juntament amb els investigats, han sigut posades a la disposició dels Jutjats de Guàrdia de la Corunya i Hellín (Albacete), llocs on es va procedir a la detenció dels implicats.
Què és l’estafa del “Fill en dificultats”?
El frau del “Fill en dificultats” consisteix en missatges rebuts per SMS, o Whatsapp, on els ciberdelinqüents es fan passar pel teu fill o filla. Utilitzen un número de telèfon desconegut i al·leguen que el seu mòbil s’ha trencat, demanant que et comuniques amb ells a través de WhatsApp. L’objectiu d’aquesta estafa és enganyar la víctima perquè realitze un pagament.
Què fer?
Si has rebut el missatge de text (SMS) o Whatsapp descrit, però no has arribat a interactuar amb el número de telèfon a través de WhatsApp, ni has realitzat cap pagament, bloqueja el número de telèfon i elimina aquest SMS.
Si tens dubtes sobre l’autenticitat de la situació i vols comprovar que realment no es tracta del teu fill o filla, contacta directament amb ell o ella per la via habitual. Pots cridar directament per telèfon i realitzar-li una pregunta que sàpies que només el teu fill sabria respondre.
Si, per contra, has arribat a interactuar amb el número que t’ha enviat el SMS, o fins i tot, has realitzat algun pagament, segueix els següents passos:
En el cas que hages realitzat una transferència bancària o Bizum, contacta amb la teua entitat bancària al més prompte possible per a prendre mesures de protecció i intentar cancel·lar l’operació.
Reporta i bloqueja a través de WhatsApp el número a través del qual hages contactat suposadament amb el teu familiar, per a això pots seguir les instruccions de la seua pàgina oficial.
Guarda totes les proves possibles del frau, així com captures de pantalla dels missatges, nombres de telèfons utilitzats pels estafadors, converses i justificants de transferències o Bizum si n’hi haguera. Per a verificar aquestes evidències, pots fer ús del servei de testimonis en línia.
Informa les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i presenta una denúncia aportant les proves de les quals disposes.