Xàtiva. 10.04.2025. L’acte celebrat en la Casa de Cultura de Xàtiva va comptar amb la participació de Paula Espinosa, diputada de Compromís a les Corts; Alfons Domínguez, enginyer agrícola, ambientòleg i alcalde d’Alzira i Ferran Dalmau, enginyer forestal i director de Medi XXI. En l’acte es va debatre amb la ciutadania sobre les actuacions necessàries per evitar catàstrofes com incendis o inundacions.
Espinosa: Hi ha governs que es preocupen i actuen i altres que es despreocupen.
A la seua intervenció Paula Espinosa va deixar clar que el 29 d’octubre Mazón i la majoria del seu govern van estar desapareguts mentre la ciutadania patia una riuada catastròfica. Tal i com va indicar unes pluges tan fortes sempre van a causar molts danys, però una alerta a temps, i més tenint avisos des de feia dies, hauria servit per salvar moltes vides. A més a més, Espinosa va assenyalar que PP i Vox amb l’excusa de la reconstrucció estan continuant i accelerant les polítiques i actuacions que han contribuït a agreujar els efectes de catàstrofes com la DANA. Espinosa ha afegit Vox ha venut al poble valencià salvant a Mazón a canvi d’aplicar el seu discurs negacionista, antieuropeista i anticientífic.
Dalmau: Els tècnics encara estem avaluant tot el que va passar el 29 d’octubre, però amb alertes des de cinc dies la Generalitat hauria d’haver actuat d’altra manera.
Ferran Dalmau, un dels experts valencians més reputats en la prevenció de riscs territorials i que, entre d’altres, forma al personal de protecció civil, la UME i altres cossos de protecció i prevenció, va centrar la seua intervenció en sobre allò que va passar el 29 d’octubre i que s’ha de fer per previndre aquestes situacions. Així va explicar que els efectes de la inundació es van veure molt agreujats per la gran quantitat de fang que arrastrava l’aigua. Els punts on va ploure més han sigut afectats per incendis que han cremat més de 30.000 hectàrees. Això ha deixat molta terra nua i solta que arrastrar. Un efecte agreujat per algunes tècniques agràries que eliminen cobertes vegetals i deixen encara més terra solta que arrastrar. Front a aquests problemes Dalmau aboga per la implantació de més i millor ciència, millorar la planificació urbanística i fomentar, també, la cultura de l’autoprotecció. Com bé va indicar la gent ha de reconnectar amb la realitat que l’envolta i saber que fer en aquests casos. Els governs i les administracions han de saber actuar a tots els nivells, però les persones també han de saber que fer en aquests casos i en això s’ha de treballar molt.
Domínguez: Amb actuacions com les d’Alzira hem demostrar que Compromís i els ecologistes ens prenem seriosament el canvi climàtic i la seguretat de les persones.
En la seua intervenció, Domínguez -enginyer agrícola i ambientòleg- va explicar les mesures de prevenció d’inundacions que van mitigar en Alzira els efectes de la DANA. Aquestes han consistit en l’adequació de canals que redirigeixen barrancs cap a punts on no fan mal, la implantació de sistemes d’alerta temprana amb sensors, la recuperació dels llits dels rius amb vegetació autòctona que disminueix la velocitat de les riuades donant més temps per evacuacions i prevenció, el foment de pràctiques agràries respectuoses que fan que les parcel·les retinguen més aigua i ajuden a mitigar les inundacions i, sobre tot, l’elaboració i aplicació de plans de prevenció de tots els riscs possibles. A més a més, Dominguez va indicar que la planificació urbanística és fonamental, hi ha llocs on s’hauria d’haver deixat construir… curiosament els promotors immobiliaris que edifiquen en zones inundables no solen viure allà, al contrari viuen en zones altes. També va reflexionar sobre els canvis que estem vivint el canvi climàtic ens afecta ja, hem de prendre mesures de transició ecològica, millorar la mobilitat pública i fomentar nous models productius per reduir els seus efectes. Les solucions tècniques mitiguen l’efecte de les catàstrofes, però estes cada vegada són més fortes i no poden previndre tot. Hem de ser conscients i formar bé a la ciutadania, és la principal eina de protecció.