L’Ajuntament de Xàtiva nega qualsevol cessió de materials a l’Ateneu Popular de Xàtiva per a l’organització d’esdeveniments lúdics i culturals al carrer.
Després de presentar, per part de l’Ateneu Popular de Xàtiva, la sol·licitud per realitzar dos esdeveniments al carrer: la calçotada popular el dissabte 12 de març i la Fira del Llibre i Pensament Crític (Cursiva) el dissabte 2 d’abril, i on sol·licitàvem la cessió de cadires i escenari en el primer cas, i de cadires, taules i carpes en el segon, l’Ajuntament ens denega qualsevol material.
L’argument del regidor de Serveis Públics és que no disposen de prou personal ni pressupost per fer altres tasques diferents de les incidències i tasques municipals; a més, no es cediran material «que no siga per a activitats promogudes directament per ajuntament o per òrgans directament depenent d’ell o que per la seua entitat no supose alteració de la tasca de l’ajuntament». I nosaltres ens preguntem: facilitar la organització d’esdeveniments públics de caracter lúdic i cultural per part d’una associació de Xàtiva no es considera tasca municipal? Descarregar 100 cadires en una plaça és una tasca que entorpeix greument el treball de la brigada de l’Ajuntament?
Els arguments que empra l’Ajuntament són boirosos i matussers. Com a qualsevol altra associació de Xàtiva tenim dret a emprar els recursos públics que gestiona l’Ajuntament, més tenint en compte que a altres associacions sí se’ls ha cedit material per a activitats a l’aire lliure. Per tant, considerem que l’Ajuntament de Xàtiva ens menysprea i discrimina, no facilitant-nos la realització d’activitats que considerem de gran interés per a la població de Xàtiva.
La calçotada de l’Ateneu ve fent-se cada any des del 2015, abans del canvi de govern, i sempre se’ns ha facilitat cadires i tarima. La fira Cursiva va tindre la primera edició l’anys 2019 i també se’ns va facilitar el material sol·licitat. No comprenem el canvi de criteri que enguany té el govern municipal. El béns de que disposa l’Ajuntament són de totes les xativines i xativins, i negar-lo a les entitats (a algunes), o només fer-lo servir per les activitats promogudes per l’Ajuntament o pels òrgans que d’ell depenen, és fer un ús partidista i antidemocràtic dels béns públics.
Tanmateix denunciem les dificultats que aquest criteri suposa pel desenvolupament d’activitats per part del teixit associatiu de la ciutat, que tenim finalitats socials i són enriquidores per a tota la ciutadania. Aquestes decisions senten un greu precedent i són un impediment més a la participació ciutadana amb la que s’omplen la boca molts dels que avui seuen en el govern de Xàtiva.
Malgrat els entrebancs que ens vullguen posar, tant la calçotada com la fira Cursiva tiraran endavant, i com sempre, sense el logotip de l’Ajuntament de Xàtiva, i amb el suport popular, per què, per sort, comptem amb els col·lectius locals i de comarques veïnes.