Canals treballa al costat de l’Alcúdia de Crespins en la reducció del deute de la CUA

Tots dos ajuntaments han aconseguit, a més, reduir en més del 50% el cànon d’abocaments que ara se situa entorn dels 24.000 €

Els ajuntaments de l’Alcúdia de Crespins i Canals han mantingut diverses reunions al llarg de les últimes setmanes amb l’objectiu de fer front al deute que actualment tenen de la Comunitat d’Usuaris d’Abocaments – Partida de Sagres (CUA). El dèficit, heretat des del 2006, ronda el milió d’euros i gràcies a l’esforç exercit per tots dos consistoris, han aconseguit fraccionar els pagaments. Aquests pagaments es reparteixen de forma proporcional entre els dos municipis sobre la base de la població de la qual disposen de tal manera que Canals assumeix el 74,53% i l’Alcúdia de Crespins s’encarrega del 25,47% restant. Així doncs, des de l’any 2015, el consistori de municipal ha pagat un total de 123.411,45 euros mentre que l’Ajuntament de Canals ha fet front a 407.253,58 euros.

D’altra banda, tots dos consistoris municipals han aconseguit reduir el cànon d’abocaments imposat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que, independentment de si es compleix amb la normativa o no, cal pagar. En aquest cas la taxa, a la qual ara fan front si es compleix la regulació, se situa en 24.502,39 euros enfront dels 53.129,83 euros que es pagaven abans. En cas de no complir amb la legislació vigent, la sanció ascendeix a 122.511,97 euros en contraposició als 265.649,17 euros que es pagaven fins al mes de juny del present any. En tots dos casos, els imports s’han reduït en més del 50%.

Cal recordar que la CUA vigila per la seguretat mediambiental controlant els abocaments que desprenen tots dos municipis. Aquests abocaments, abans de desembocar en el riu Canyoles, passen per l’Estació de Depuració d’Aigües (EDAR) i ací es filtren convertint-se, alguns d’aquests abocaments, en fang per a poder utilitzar-los en l’agricultura. Per sobre de la EDAR es troba l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües (EPSAR), entitat dependent de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, qui tracta de controlar els abocaments des de l’origen, és a dir, que les empreses no contaminen ja que, en les últimes mostres, s’han detectat un nombre determinat d’empreses que desprenen alts nivells de crom i sulfats, més del que estableixen els límits.
Tot i això, tots dos ajuntaments estan treballant per a aconseguir evitar que hi haja cap vertit que no complisca els límits i, a més a més, perquè els fangs que es generen en el procés de depuració, siguen aptes per l’ús agrícola si s’aconseguix que desapareguen determinats contaminants. Per aquest motiu, per eliminar els residus generats, és necessària la seua destrucció en plantes d’incineració amb un sensible increment del cost de la seua eliminació. Aquestos costos depenen, hui en dia, a la EPSAR.

L‘alcalde de l’Alcúdia de Crespins, Pepe Garrigós, ha volgut ressaltar molt positivament la col·laboració entre tots dos consistoris i la CUA “perquè estem solucionant el deute pendent però també hem aconseguit rebaixar els paràmetres de contaminació i açò farà que la repercussió sobre les arques municipals siga menor”. Garrigós també ha volgut denunciar la situació heretada per l’anterior equip de govern del Partit Popular “perquè durant els seus 8 anys de mandat, ens van deixar un deute de quasi 500.000 euros per no defensar els interessos dels veïns del municipi davant les sancions de contaminació per part de la EDAR i per no prendre mesures per a solucionar l’alt nombre de multes”. “Hem sigut nosaltres els que hem hagut de posar ordre” ha puntualitzat.

Per la seua banda, el regidor del Cicle Integral de l’Aigua i President de la CUA, Joan Carles Pérez, també ha destacat “el gran treball conjunt amb el nostre poble veí i la seua bona predisposició i caol.laboració així com el treball que s’està realitzant buscant les alternatives per a conseguir els objectius marcats i, que en definitva, són compliment estricte dels límits del permís de vessament de la CHX que suposarà un estalvi econòmic i un benefici mediambiental grandíssim”.

No hay comentarios

Dejar respuesta