El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha visitat este dimecres Bicorp, nominada com a Capital Cultural Valenciana 2024 juntament amb Monòver, i ha destacat que este nomenament “contribuirà a donar visibilitat i oportunitats de futur a este municipi de l’interior de la província de València”.
En este sentit, ha felicitat la corporació municipal i tota la població per este reconeixement concedit per la Generalitat, que és “importantíssim no solament per les ajudes que van aparellades, sinó sobretot perquè suposa una manera de visibilitzar les xicotetes localitats de l’interior, pel futur de les quals estem lluitant des del Consell perquè la seua economia es moga, perquè la gent torne a estos llocs dels quals se’n va anar fa anys buscant un futur millor”.
Barrera ha recordat que Bicorp és una de les localitats en risc de despoblament dins del mapa de la Comunitat Valenciana. Per això, per al vicepresident és fonamental que des de les institucions “hi posem el focus per a fomentar no solament el turisme, sinó també el retorn a estos municipis que tenen molt a oferir i molta qualitat de vida”.
En este sentit, ha reiterat el compromís del Consell amb Bicorp, “una localitat que està fent un gran esforç per sobreviure. De fet, han aconseguit duplicar el nombre de xiquets censats, la qual cosa els ha permés poder mantindre el col·legi, que va estar en perill a causa de la falta d’alumnat”, ha apuntat.
Així mateix, el vicepresident ha convidat tots els ciutadans valencians i també d’altres regions a visitar este municipi i a participar de les activitats programades enguany per Bicorp amb motiu de la capitalitat cultural, que estan basades en els seus cinc pilars culturals bàsics: l’art rupestre i la pedra en sec, els dos recursos reconeguts com a patrimoni de la humanitat; i l’espart, el raspall i la música, béns d’interés cultural.
Patrimoni de la humanitat, ecoturisme i tradicions
Durant la seua visita, Vicente Barrera ha pogut conéixer alguns dels recursos culturals que té Bicorp i que l’han fet ser mereixedora d’estar reconeguda com a Capital Cultural Valenciana 2024.
Així, després de la reunió celebrada a l’ajuntament de la localitat amb la seua alcaldessa, Nuria Mengual i membres de la corporació municipal i associacions locals, ha visitat les instal·lacions de l’Ecomuseu, centre d’interpretació del patrimoni etnològic, paleontològic i d’art rupestre del municipi i que servix com a punt de partida per a conéixer tota la riquesa que esta localitat i el seu entorn oferixen.
A continuació, ha assistit a un assaig de la jota bicorina, un ball tradicional desaparegut des dels anys 50 del segle XX i que, amb motiu de la capitalitat cultural es vol recuperar, involucrant els més menuts com a futurs transmissors perquè no torne a perdre’s.
Des d’allí, el vicepresident Barrera s’ha traslladat fins a les coves de l’Aranya per a conéixer este jaciment, un dels exemples més notables de l’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica, protegit per la Unesco com a patrimoni de la humanitat.
Capital Cultural Valenciana 2024
Bicorp va ser seleccionada l’any passat com a Capital Cultural Valenciana 2024 dins de la categoria de municipis de menys de 5.000 habitants, juntament amb Monòver, que exercix este títol enguany per a les ciutats de més de 5.000 habitants.
El seu projecte de capitalitat es fonamenta en el valuós patrimoni cultural del municipi, en el qual destaca especialment l’art rupestre, amb la icònica cova de l’Aranya, famosa per la seua representació de la recol·lectora de mel.
La proposta elaborada combina una àmplia gamma d’activitats musicals, recorreguts i exposicions que destaquen el ric patrimoni del municipi, així com activitats destinades a explorar les tradicions locals. És important destacar la notable participació de la ciutadania i les diverses associacions en este projecte, especialment en una zona que experimenta els desafiaments del despoblament.