Àngela Agustí Bordera ja és la Reina de la Fira de Xàtiva

L’acte d’inauguració a la Murta es va poder fer finalment gràcies a ajornar una hora el seu inici

L’alxcalde, Roger Cerdà, destaca l’esforç per muntar un acte amenaçat per la pluja

AGUSTÍ GARZÓ

Un ambiciós espectacle de producció pròpia amb estima per la cultura popular i les tradicions va emmarcar ahir la inauguració de la Fira d’Agost. I amb doble satisfacció. Per una banda, per haver gaudit d’un gran muntatge fet a casa i per gent de casa. I per altra, per haver-li guanyat la batalla a la pluja. Finalment, després d’unes previsions meteorològiques que no convidaven a l’optimisme i de mantindre els dubtes fins ben entrada la vesprada, es va optar per la decisió més encertada: mantindre l’acte previst, només que ajornant el seu inici una hora. L’Ajuntament de Xàtiva tenia sobre la taula una alternativa: traslladar el protocol de proclamació al Gran Teatre (evidentment, només amb els espectadors que permet la sala) i suspendre l’espectacle Cançons oblidades. Però en deixar de ploure, es va optar per reprendre l’organització de tot l’acte en la Murta sols que amb eixa hora de retard. Un llarg vídeo introductori de l’acte va explicar la importància de la Fira amb espectaculars filmacions d’edicions anteriors. No va passar desapercebut que estava locutat íntegrament en castellà.

Va desaparéixer la pluja, i tot i ser de nit va lluir el sol: la reina de la Fira, Àngela Agustí Bordera. La jove xativina feu un discurs emotiu amb una inequívoca referència a tres dels seus quatre avis i àvies que ja no estan. Àngela es va presentar en el seu discurs com a representant d’una família «amb arrels fireres; arrels tan fortes que han aconseguit portar-me davant de tots vosaltres. Arrels que sempre perduraran i que em fan estimar tant aquesta Fira», va ressaltar al seu discurs. Per a eixa xiqueta que anit es convertí en reina, la Fira «era els esmorzars, tots junts; que els iaios em firaren el garrotet i el carro de la nina… Era el no cansar-me mai de pujar als cavallets amb el meu germà», va evocar. Per a la seua cort d’honor va tindre aquestes paraules: «He tingut la meravellosa sort de viure totes les fires amb vosaltres, Paula, Sandra, Andrea i Ana. Sempre de la mà passejant per la Fira, admirant les paradetes o pujant a totes les atraccions fins que ens cansàrem o que els nostres pares ens digueren que ja ho teníem bé i que, demà més. No puc estar més agraïda per tindre l’oportunitat de viure aquesta experiència al vostre costat, perquè significa que sumarem més records. Per descomptat, no podíem estar millor acompanyades. Aquesta Fira no seria Fira sense ells: Jorge, Aarón Luis, Unax i Álvaro. Gràcies a la vostra simpatia i a les ganes d’exprémer cada instant, viurem la millor Fira de totes. Estic segura que mai oblidarem aquests dies tan especials per a nosaltres: els moments que viurem junts i les històries que després contarem… Però, especialment, en aquest escenari es troba la meua persona preferida: la meua parella Aaron. Gràcies pel teu amor, gràcies per fer-me sentir la persona més valuosa del món, gràcies per fer-me tan feliç i gràcies també per l’estima i consideració de la teua família», va exclamar.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va ocupar el lloc previst a l’escenari per fer les distincions a les dames Paula Boluda Bonora, Sandra García Gosalbes, Andrea Cuquerella Tortosa i Ana Gironés Soriano; i als seus respectius acompanyants: Jorge García Martínez, Aaron Pla Lomas, Luis Ramón Pardo, Unax Moltó Punzano i Álvaro Lloret Belda. Seguidament, va iniciar el seu parlament amb referències fora de guió a la intensa vesprada viscuda abans de l’acte d’inauguració. «Permeteu-me que abans de començar el meu parlament —va dir— faça un reconeixement públic a les persones que han fet possible que, a pesar de la pluja d’aquesta vesprada, aquest acte es puga portar a terme amb tota normalitat. He de dir-vos —va remarcar el primer regidor— que fins a les sis de la vesprada no teníem pràcticament res muntat, i quan hem vist que parava la pluja i que la previsió era que no tornara a ploure, s’han posat a treballar a estall per a poder portar a terme aquest acte amb normalitat. Així que moltíssimes gràcies a tots ells i a totes elles», va recalcar Cerdà.  L’alcalde va recordar que «la Fira d’Agost simbolitza la nostra identitat, la nostra cultura i el nostre esperit comunitari» i va destacar els notables canvis comercials d’enguany. També va resaltar «la reestructuració d’espais, recuperant al llarg del Reial de la Fira elements tan tradicionals i icònics com els ventalls i els garrots, i també l’aposta per la inclusió i l’accessibilitat, amb l’eliminació de barreres i l’adaptació d’espais, atraccions i activitats». Segon Cerdà, «hem treballat de valent, amb molta il·lusió i dedicació per tal d’oferir una programació variada i de qualitat, combinant la tradició amb la modernitat, oferint espais per a totes les edats i gustos», va resumir. I també va donar les gràcies «als col·lectius, associacions, entitats i a tots aquells que d’una manera o altra contribueixen al fet que aquesta Fira siga un referent». Pel que fa a convidats institucionals, estaven presents al camp de futbol la Murta el diputat provincial Avelino Mascarell; el president de la Mancomunitat de la Costera-Canal, José Luis Gijón, així com diferents alcaldes de la comarca, com el de Canals, Natxo Mira, entre d’altres. La regidora xativina Xelo Angulo representava igualment a les Corts Valencianes com a diputada autonòmica.

Guiada en tot moment per l’actriu i cantant xativina Neus Alborch, la inauguració de la Fira estava previst rematar-la amb un espectacle que mostra 150 músics en l’escenari i amaga setmanes de preparatius i assajos. «A cada casa, a cada llar —explicava Alborch— les persones ens arrelen al context en què vivim. Ens ensenyen i deixen un pou ben gran de saviesa popular que hem de cuidar, que hem de difondre». Neus va assegurar que l’espectacle —que ella va introduir amb una interpretació vocal junt amb els músics Òscar Vila i Francesc Albero— és «una aposta pel talent de la ciutat de Xàtiva, que per primera vegada reunirà membres de totes les agrupacions musicals de la nostra ciutat en un macroconcert únic». Abans, però, va recordar que Xàtiva celebra l’any Estellés i que al poeta de Burjassot estarà dedicat el concert del Festival de la Cançó d’enguany.

La colla la Socarrà feu la desfilada inicial, pel corredor central, per enllaçar la fi del tram protocol·lari amb l’espectacle musical. Entre la finalització de les interpretacions a peu d’escenari i l’inici del concert, però, van transcórrer uns incòmodes minuts. Sembla que músics de la colla havien de pujar encara, després de tocar baix, i situar-se davant el faristol. Dirigits tots per Andrés Valero i amb els arranjaments (i les interpretacions en directe al piano) de Pau Cháfer, components de les bandes de música de la Vella i la Nova, el cor polifònic Ciutat de Xàtiva i l’Escola de Danses de Xàtiva, van oferirt un muntatge que evoca aquells concerts de Pep Gimeno, Botifarra, amb acompanyament simfònic i unes noves sonoritats. Una obertura amb versets de la Sileta més les interpretacions de l’Ú d’Antella, del mix dels quatre tipus de boleros, de l’Havanera del Mareny i de la Petenera de Xàtiva (amb una gravació sonora de Tereseta la Cadirera) conduïren els espectadors a la traca final de Malaguenya de Barxeta, introduïda també per un fragment de gravació de Milieta, la persona que la va trasmetre a les noves generacions. Era la nit de la música… i de les veus. Botifarra va oferir tres peces, mentre que la soprano xativina Mònica Grau va portar l’havanera a l’estil líric. Cadascuna de les interpretacions fou introduïda per una veu en off d’un avi (Eduardo) que explicava el seu nét (Aleix) l’origen de les cançons. Un gran fermall, per tant, amb m oments de gran èpica musical que fou coronat amb el castell de focs artificials de la pirotècnia Aitana, de Bèlgida, amb el patrocini d’Hinojosa Packaging Xàtiva. La inauguració va acabar fregant les dos de la matinada. La reina i tota la cort, amb la corporació, van acudir seguidament a la primera nit de cant d’albades al carrer Puig i plaça de Sant Pere.

No hay comentarios

Dejar respuesta