Andreu Valor supera un problema de salut i estarà al Gran Teatre de Xàtiva

  • El músic de Cocentaina ofereix aquest divendres dins del Festival Música i Lletra de Xàtiva l’espectacle «Els camins que elegim»
  • El dimecres es trobava encara hospitalitzat per un còlic i es temia la possible suspensió

AGUSTÍ GARZÓ

Serà un fet quasi prodigiós que aquest divendres trobem damunt l’escenari del Gran Teatre a Andreu Valor. Dimarts, quan Diari Digital va mantenir contacte amb ell per parlar del recital de Xàtiva, el músic de Cocentaina ens va atendre des d’un llit de l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi, ingressat per un còlic de ronyó. Sembla impossible, per tant, que en 48 hores s’haja restablert i haja afinat la maquinària d’un espectacle —cal no oblidar-ho— que és una estrena absoluta i que en cap altre lloc s’ha pogut veure encara. En la conversa (anterior a l’expulsió de la pedra) ignoràrem deliberadament si el concert es cancel·lava i vàrem parlar d’ell com si Andreu estiguera assajant i no tombat, amb sèrum per via intravenosa i més demacrat que un espàrrec. Quan aquestes lletres es publiquen, ja és més que oficial que el recital s’ha salvat.

Valor i Xàtiva ja són parella. El músic ha estat l’artista escollit per a dues edicions del concert del Festival de la Cançó de la Fira d’Agost, en 2019 i 2024. Ell corrobora eixe afecte. «Per a mi, Xàtiva ja s’ha convertit en un referent. Primer, pel que ja simbolitzava històricament. I després, per ser la mare de molts altres referents, valga la redundància, com Raimon, Feliu Ventura, Pep Gimeno Botifarra… Té una història molt marcada amb el vincle de ser valencià. Però si no era prou potent en eixe sentit, ara ho és més amb les experiències que la ciutat ens ha brindat en els últims anys, amb concerts molt grans, amb una enorme confiança en el nostre projecte, amb un gran suport: Xàtiva ens ha oferit fer el gran concert del primer dia de la Fira ja dues vegades. Ens emociona quan ho recordem per què a més a més han sigut dues experiències extraordinàries», explica. «Per això —continua— aquest divendres encarem la nostra participació amb més responsabilitat encara. No només pel que el públic sempre ho mereix, sinó per què volem continuar amb eixe vincle que hem generat amb aquesta ciutat i agrair a qui programa i a qui creu en la cultura que els nostres projectes tinguen cabuda en ella, en la ciutat de la qual mai no voldríem separar-nos», confessa.

Sobre el moment que travessa una proposta musical com la seua, Valor admet que no és, ni de lluny, el millor. «Sembla que la cançó d’autor, que tan important ha sigut, estiga un poc en desús», lamenta. «Crec que la cançó d’autor mai ha format part d’una moda, o tal vegada només durant un temps, el d’abans de la Transició. I poc més. I crec que eixe impacte ha anat diluint-se. És com si el missatge ja no fora important. Cosa que em sorprén per què només has d’alçar el cap i veure el ritme de vida actual, les confrontacions constants…», afig. «I si la cançó d’autor s’involucra en eixes coses, si es preocupa per la gent, si reclama pau i justícia…, aleshores no sé com no pot estar més vigent. Hauria d’estar-ho. Per a mi, cançó d’autor —insisteix— mai ha sigut només la persona que escriu i canta les seus cançons. Per a mi la vertadera cançó d’autor és aquella que pren partit. I com que el Festival Música i Lletra de Xàtiva sí que està per eixes coses, consideràrem que era el marc idoni per a poder llançar aquesta nova gira i aquest nou projecte.

Concert completament nou

El recital de divendres al Gran Teatre (entrades: www.granteatre.com i www.instanticket.es) serà molt especial; és el primer que trenca amb la recent gira A mamar tots els versos. Segons explica el músic, Els camins que elegim «donarà pas, i parle en futur, a un proper disc. Hem volgut que primer siga la gira, donar-li un poc de vida a les cançons, renovar el repertori…», anuncia. «És buscar la possibilitat de poder créixer amb cautela, a poc a poc. Per tant, ara presentarem cinc o sis cançons noves, i recuperarem algunes de les antigues per què celebrem també el desé aniversari dels músics que m’acompanyen. Així que ens servirà per a reflexionar sobre qui érem, qui som i qui volem ser. La música sempre ha sigut el nostre far, per què de la manera que nosaltres concebem la música, vida i música no tenen distància. Van juntes. El disc, per tant, vindrà a finals d’any o principis de 2026, però la gira avançarà moltes de les cançons del disc», destaca. Valor també vol destacar que «encetem una nova referència en la persona de Didín Puig, un personatge que volem que la gent conega més encara. Pel que fa a la part instrumental, deixem les cordes i entra un element més acústic, amb bateria i mandolines», descriu. Puig fou una coneguda periodista i activista cultural que va esdevindre, a més a més, en una ferma lluitadora pel valencià.

Finalment, Valor no defuig, la reflexió crítica sobre les males notícies que rep l’ensenyament en valencià. «Jo no puc entendre el tema del problema lingüístic, és una cosa que em supera», afirma amb rotunditat. «No entenc com una cosa que forma part de la naturalesa històrica d’un poble haja sigut sotmesa durant tants segles a la consciència negativa de què ha de desaparéixer. A partir d’ací, és fàcil saber quina és la meua opinió… Per això dic que no puc entendre el rèdit que se li vol traure a la llengua a través d’aquest odi, d’aquesta indiferència, d’aquesta confrontació. La llengua no només és parlar-la; té un entramat cultural, un entramat educatiu, afectiu. I justament en la part educativa, tan importantíssima, trobar-te amb el fet  que qui ha de guiar les condicions per afavorir la llengua ens vulga privar d’eixa cultura, és una cosa dolorosa i difícil de pair. Però lamentablement, veig avançar l’odi. I pitjor encara, l’autoodi. Persones que creuen que la seua llengua, la que parlen a casa, pot ser una molèstia i també la deixen de banda. No podem estar tot el temps combatent…», conclou.

No hay comentarios

Dejar respuesta