El proper divendres 30 de setembre, a les 18:00h, la Casa de Cultura de Xàtiva acollirà una jornada d’estudi sobre el paper de Clara Campoamor en la consecució del sufragi femení a l’estat espanyol, efemèride de la qual s’acompliran 85 anys el pròxim 1 d’octubre. La jornada contarà amb la intervenció de la reconeguda filòsofa Amelia Valcarcel, qui impartirà la conferència marc sota el lema «La importància del dret de les dones: Clara Campoamor i la seua consecució». L’exministra Carmen Alborch també participarà en la jornada.
Per tal d’avançar els continguts d’aquesta conferència, hui ha comparegut la regidora de Dona i Igualtat, Francesca Chapí, juntament amb Neus Albertos, coordinadora de formació d’aquest projecte de visites estudi que duen a terme associacions de dones de llocs com ara el País Vasc, Madrid, Navarra, Andalusia o la pròpia Comunitat Valenciana. La jornada programada és la vessant pública d’una sèrie de reunions de treball que durant una setmana reuniran a la nostra ciutat a més de cent estudioses pertanyents a associacions de dones provinents de distintes parts d’Espanya.
La regidora Chapí ha explicat que el motiu de celebrar-se ací aquesta visita estudi respon al fet de que «hui Xàtiva té un govern amb una regidoria pròpia en matèria de Dona i Igualtat que actua en sororitat amb totes les dones i aquestes estudioses ens van a aportar un coneixement sobre la importància de la figura de Clara Campoamor en la posada en valor i en el procés d’empoderament de les dones».
Per la seua banda, Neus Albertos ha considerat que «Clara Campoamor és una figura clau del procés d’empoderament de les dones en el estat espanyol. La importància de la seua contribució a la democràcia, a la república i a la igualtat no ha estat suficientment reconeguda. Que ella reivindicara el sufragi universal per a les dones li va costar la seua carrera política. Per a nosaltres és bàsic conéixer a qui ens ha precedit en els processos d’empoderament».
La ponent principal de la jornada, Amelia Valcarcel, és una important filòsofa espanyola. És membre del Consell d’Estat des de 2006 i jurat del Premi Princesa d’Astúries. Té una basta carrera docent i investigadora, havent dirigit nombrosos seminaris i congressos. Valcarcel és reconeguda per la seua participació en diferents projectes d’investigació sobre filosofia, valors i posició de les dones. També ha sigut jurat de diferents premis d’investigació nacionals i internacionals i ha format part de consells de redacció de diverses revistes i col·leccions editorials.