Aiora i Bocairent instauren el compostatge comunitari

Els municipis d’Aiora i Bocairent han iniciat sengles projectes amb l’objectiu d’instaurar gradualment el compostatge comunitari als seus municipis.

El passat divendres es va presentar a la localitat d’Aiora el projecte de compostatge comunitari que es va iniciar aquest dilluns al barri de Chichiles, en el que habiten més de 160 famílies i una residència que realitza diàriament uns noranta menús. La idea, no obstant, però, és ampliar aquesta iniciativa a tot el poble, de forma periòdica.

“Es realitzarà una recollida porta a porta perquè així es recull gran quantitat de matèria orgànica, i al mateix temps es pot comprovar quin veí està separant correctament el seu fem”, va apuntar el tècnic municipal Mikel Vela, qui va afegir que “es tracta de tancar el cicle”.

L’alcalde de la localitat, José Vicente Anaya, va agrair a tots els implicats la posada en marxa d’aquesta iniciativa. “Portem mesos esperant poder presentar aquest projecte, però hi havia que fer-ho bé”, va declarar, i explicà que els veïns que actuen correctament “rebran una bonificació al rebut del Consorci”.

De fet, a la primera jornada es van recollir uns 180 kg de residus orgànics, que segons fonts municipals, “són de molt bona qualitat per a fer compost”.

El gerent del COR, Sergi Pérez, també va destacar l’activitat que el municipi realitza en matèria de reciclatge. “Sou un exemple per a la resta de municipis d’aquest Consorci. En 2020 tenim que separar en origen el 50% dels residus, i l’única manera d’acomplir-ho és clavar-se en projectes com el que esteu començant a desenvolupar”. Al mateix temps, Pérez va apuntillar que “tan de bo els municipis grans es sumaren al carro en el que esteu i la bossa gris siga cada vegada més menuda”.
El projecte d’Aiora es complementarà amb una formació teòrica-pràctica que rebrà un seguiment de 6 mesos, així com la incorporació d’un compostador a l’escola, que tindrà un seguiment setmanal.

Compostatge a Bocairent

Altre municipi que s’ha adherit a aquesta proposta és el de Bocairent (Vall d’Albaida), que va a començar un projecte de compostatge comunitari al barri medieval i a la urbanització del Pinatell.

“L’objectiu és recuperar el que feien els nostres avantpassats a les masies de tot el terme, és a dir, aprofitar les sobres de matèries orgàniques per a generar un adob de màxima qualitat”, va manifestar el regidor José M. Beneyto. A la presentació també va tindre lloc una part formativa, a càrrec del tècnic Mikel Vela, dirigit a persones interessades en la iniciativa.

Al mateix temps, amb motiu de la setmana de prevenció de residus, aquest dissabte 25 de novembre el consistori i A.C.I.F Mariola Verda realitzaran una jornada de retirada de brutícia al parc natural de la Serra de Mariola oberta per a totes les persones que vullguen participar. En aquest cas, la finalitat és retirar “tantes deixalles com pugem per a millorar les condicions ambientals i paisatgístiques d’alguns dels nostres paratges més emblemàtics com el naixement del riu Vinalopó o l’àrea recreativa de la font de Mariola”, com va destacar el regidor de l’Àrea d’Espais públics i naturals.

No hay comentarios

Dejar respuesta