Dins dels actes programats per a la celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, el COR ha programat una Setmana d’activitats, al llarg dels municipis de les seues cinc comarques, per a posar el focus en la importància de la prevenció en la generació dels diferents tipus de residus.
QUARTA JORNADA: COMPOSTATGE I RECOLLIDA PORTA A PORTA A AYORA.
El dijous 25 de novembre, els representants del COR han tingut una trobada amb diferents famílies de la localitat d’Ayora, concretament en la Plaça de Chichiles.
El President del COR, Vicent Muñoz, l’Alcalde d’Ayora, José Vicente Anaya, i la Gerenta del COR, Alba Montes, han conversat amb veïnes i veïns d’Ayora que participen en programes de compostatge domèstic i en recollida porta a porta.
La trobada ha servit per a intercanviar opinions sobre el necessari d’aquesta mena de pràctiques, i una oportunitat per part dels veïns per a transmetre les seues preguntes i inquietuds.
José Vicente Anaya ha remarcat que la bona gestió de la matèria orgànica no sols es tradueix en una sèrie de beneficis per al medi ambient, sinó també en una reducció important del cost de tractament, i per tant, de la taxa de residus.
L’exemple és molt clar: tractar la matèria orgànica li costa al COR al voltant de 88 euros/tona, mentre que tractar la fracció reste (residus mesclats) té un cost de 122 euros/tona.
Per part seua, Vicent Muñoz ha afirmat que el futur en la gestió de residus va en aqueixa direcció, la d’aconseguir que cadascun pague només pel que genera. Amb la fórmula del Porta a Porta s’acaba precisament amb l’anonimat en la gestió, bonificant als veïns que participen.
Tots dos s’han mostrat compromesos amb la difusió d’aquesta mena d’iniciatives, i han convidat als participants al fet que compten a altres veïns les seues experiències, ja que el ‘boca a boca’ és imprescindible per a conscienciar a tothom.
També ha sigut present Mikel Vela, tècnic de compostatge del COR, que ha mostrat als assistents tot el material necessari per a realitzar compost, i ha resolt dubtes sobre el procés de compostatge.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR és el seu acrònim en anglés) és una iniciativa la fi de la qual és promoure i desenvolupar durant una setmana acciones de sensibilització sobre la generació i gestió de residus i el consum sostenible de recursos.