ADN Caní inaugura dijous que ve, 30 de novembre, a les 12.30 hores en la seua seu de la Plaça de Santa Ana, 11, baix, de Xàtiva (València) el primer laboratori de biologia molecular veterinària dedicat exclusivament a Espanya a la custòdia, tractament i anàlisi de censos genètics d’animals.
La startup valenciana, que ha obtingut recentment les certificacions ISO 9001 i 14001, ja processa des de la capital de la Costera les mostres de saliva de més de 150.000 gossos genotipats en 90 municipis de l’àmbit nacional, com a suport per al funcionament del seu mètode de registre genètic caní, en col·laboració amb ajuntaments i amb més de 500 clíniques veterinàries i 600 veterinaris col·legiats. Segons l’estimació de la mercantil, en tres anys ADN Caní ha afavorit la creació de 1.000 ocupacions directes i indirectes. Màlaga va ser la primera gran ciutat europea que va implantar aquest sistema.
El mètode ADN Caní és, en paraules de la seua CEO, Enrique Perigüell, «ara com ara el més fiable per a l’erradicació de la cacas de gossos dels carrers, així com per a la identificació dels qui incorren en el delicte de maltractament o abandone animal». De fet, l’empresa ha realitzat més de 8.000 mostres de femta procedent de la via pública, amb el resultat de, almenys, 1.500 identificacions positives.
A la llum de les dades que maneja ADN Caní, per cada 10.000 gossos, «trobem un 10 per cent de propietaris incívics que no recullen les deposicions dels seus cans», informa Perigüell. Com cada gos deixa en carrer una mitjana de dues cacas al dia, «per cada 10.000 gossos tenim oblidades una 2.000 femta diàries en les voreres de les nostres ciutats».