Va ser fundat en 1950 per María Pastor i Manuel Reig · Actualment dirigeixen l’establiment un fill dels fundadors, Pepe Reig, i un dels nets, Ricardo Reig Insa
Casa l’Abuela compleix 75 anys. I ho fa ni més ni menys que amb la segona generació (Pepe Reig) encara al capdavant i amb Ricardo Reig Insa, net dels fundadors, en la gerència. El restaurant va iniciar el seu recorregut al carrer de la Reina de Xàtiva en 1950, de la mà del matrimoni format per María Pastor Ferri i Manuel Reig Sanchis, naturals d’Ontinyent i Albaida.

Aquest aniversari de 2025 té una indiscutible solera ja que Casa l’Abuela celebra tres quarts de segle en mans de la mateixa família fundadora, amb el mateix nom i en idèntic emplaçament. A més d’amb la mateixa aspiració culinària i amb un mateix plat estrela, l’arròs al forn. En el local presumeixen de cuinar aquest suculent guisat tots els dies de l’any que Casa l’Abuela obri les seues portes. Sense excepció. L’encàrrec pot ser una cassola xicoteta o una gran fins per a quinze o vint persones. Encara que no sols d’arròs al forn pot presumir Casa l’Abuela. La seua carta està atenta als productes de proximitat així com les carns i el peix de qualitat. I en les postres solen estar presents altres dos preparacions autòctones, la monjàvena o l’arnadí.

Casa l’Abuela pensa festejar els seus 75 anys amb una publicació: una revista els exemplars de la qual es regalaran en el local. La publicació reflectirà la història del restaurant, rica en anècdotes i curiositats perquè per Casa l’Abuela ha passat tota Xàtiva i milers i milers de clients de tot arreu; de valencians del poble del costat fins a una excursió de noruecs; de madrilenys curiosos de l’arròs enfornat a andalusos expectants davant aquesta preparació…

Casa l’Abuela té dos etapes. Des de 1950 fins a finals dels anys seixanta, va ser una casa de menjars d’ambient molt casolà i celler que dispensava vi a granel. La clientela del restaurant era, majoritàriament, la formada per treballadors de la zona perquè el carrer era poc menys que el polígon industrial de Xàtiva: un espai replet de tallers professionals (mecànics, carrossers, fusters…). Hi havia molt a prop dues licoreres, dos molins d’arròs i una fàbrica de sabó. També era el lloc preferit dels ferroviaris, de quan Xàtiva era punt de proveïment per a les últimes màquines de vapor. Manuel Reig va morir en 1960. En 1967, un dels tres fills, Manolo, assumeix la direcció de la cuina i actualitza la carta. A més, el local es modernitza i adopta l’estètica sesentera de l’època. María, que havia continuat ajudant en els fogons, es jubilaria en 1988. Abans, el 1982, la família decideix fer un pas molt important: reformar el local per a refer-lo amb l’estil anterior. Es recupera l’aspecte original de la casa, del segle XIX, encara que millorat amb una decoració costumista, bigues de fusta a la vista, taulell… Un altre dels nets de María, José Reig, va ser el cuiner titular de la casa de 1997 fins a 2015.

