ASSOCIACIÓ VEÏNAL CASC ANTIC DIGNE I VIU
A principi de maig, com és habitual tots els anys, ens despertàvem amb els càrrecs bancaris de les taxes procedents de la Diputació de València. La sorpresa no era el càrrec, com a ciutadans responsables som conscients i entenem l’obligatorietat que tots i totes tenim de pagar els nostres tributs per a la millora del dia a dia de la ciutadania. La sorpresa no la provocava el càrrec sinó l’import d’una de les taxes, la de la recollida de residus.
El regidor Ignacio Reig, el setembre passat, ja avisava a la ciutadania de Xàtiva que anaven a modificar-se “les taxes referents a l’IAE, la Plusvàlua, l’ICIO, l’IBI i la recollida de residus, experimentant només un increment les dues últimes per a ajustar-les al preu real i a la legalitat vigent.“
En la mateixa informació s’especificava que s’ajustaria cadascuna de les activitats al cost real del servici, però no és el que ha passat en la taxa aplicada a les llars familiars que s’ha establert en 60,94€ sense fer distincions. És a dir, igual ha pagat, per exemple, el propietari d’un pis en l’Albereda que un d’una caseta de camp en els distints disseminats de la ciutat, on la recollida de fem i reciclatge la fan, en la majoria dels casos, els propietaris. I, d’igual manera, s’aplica la mateixa taxa per al ciutadà que redueix i separa d’origen del que no fa cap esforç en eixe sentit. És un increment abusiu per a tota la ciutadania sense fer cap tipus de distinció. L’increment està en un 35%, en alguns casos ha estat del 41%. No és cert el que diu la notícia que s’ha ajustat la taxa, s’ha decidit que tots paguem per igual, als qui se’ls arreplega el fem i als qui l’arrepleguen i reciclen per ells mateixos també.
En quan a la normativa a la que s’argumenta la causa de l’increment de la taxa, és la llei 7/2022, llei que l’Ajuntament de Xàtiva continua incomplint des d’abril del 2023. Si es revisa l’hemeroteca, (“beneïda hemeroteca”), la plataforma, ara Associació veïnal Casc Antic Digne i Viu, li ha demanat a l’actual, i a l’anterior govern municipal, l’elaboració i publicació d’un cens municipal d’amiant que, per llei, per eixa mateixa llei precisament, estava obligat a fer. Un cens on ha d’estar localitzat i quantificat la quantitat d’amiant en el municipi. Li recordem a la ciutadania que la xarxa municipal d’aigua de la ciutat té un tramat de conduccions d’amiant de 67 Km, segons l’informe públic de la Sindicatura de Comptes publicat en el 2019 que tothom pot consultar, i que en les 21 analítiques privades que la plataforma en el 2022, li va encomanar a dues empreses homologades per a tal fi, i que ja es van publicar en el seu moment, es van detectar en totes! elles la presència de fibres d’amiant i plom en l’aigua de boca.
L’elaboració del cens d’amiant obligat per la normativa, també estableix l’obligatorietat de la identificació i avaluació del risc dels diferents materials que contenen amiant, establir també un pla de gestió de l’amiant, per tal de prioritzar accions, i elaborar un pla de seguiment. El termini de la retirada de l’amiant present en la nostra ciutat és el 2028.
La Associació Veïnal li ha demanat públicament a l’anterior, i a actual govern municipal, l’elaboració d’un pla de renovació integral de la xarxa d’aigua on s’ha d’establir eixa quantificació i calendari de retirada de les conduccions d’amiant que condueixen l’aigua de boca de la ciutat. El silenci és la contestació de l’anterior govern de la ciutat, i de l’actual també.
Aquest govern municipal no considera que haver conduccions d’amiant conduint aigua fins les nostres llars no és una acció prioritària en Xàtiva? Si el propi govern municipal no estableix com a prioritària eixa acció, com va a demanar-li a la ciutadania de Xàtiva que es consciencie sobre els riscos a l’exposició de l’amiant, si és ell mateix qui incomplix la seua obligació? O pensa aquest govern municipal que som tan ignorants que amb una campanya de cartells va a aconseguir-ho, on el lema és “Per una Xàtiva més verda, conscient i sostenible”?
L’Associació veïnal Casc Antic Digne i Viu considera que l’actual govern municipal està amagant la seua pròpia obligació que li estableix la llei 7/2022 i s’excusa, amb la mateixa llei. per a aplicar-li a a la ciutadania la pujada en la taxa de recollida de residus. I quedem espectants a la segona taxa que ens cobrarà el COR V-5 en juliol.
És intolerant, que el propi govern municipal, ens demane paciència en l’estat actual en el que es troba el nostre barri de brutícia i abandó, quan li hem demanat aclaració i concreció de les mesures a implementar en el nucli antic, i el silenci ha estat la resposta, o simplement la menció a la normativa a aplicar. No, no ens agrada dir-ho però aquest govern municipal viu d’esquenes a les necessitats del nucli antic de Xàtiva i del seu veïnat.
No, Maria Beltran, ni tu ni cap membre de l’actual govern municipal poden, ni deuen, demanar-li a la ciutadania del nucli antic paciència.