L’Ajuntament de Xàtiva ha iniciat un expedient per tal d’uniformar la retolació dels carrers del centre històric. L’objectiu de la regidoria de Cultura i Centre Històric és substituir la diversitat de models de plaques de carrers existents per un model únic en tota aquella part de la ciutat. A més, s’aprofitarà l’actuació per a afegir un altre element de retolació, amb el mateix disseny i estètica, que aporte les dades bàsiques del personatge o de la denominació del carrer, mitjançant un text informatiu breu que ajudarà a mantenir la memòria sobre el titular de la via.

El regidor Jordi Estellés ho explica: “la intenció és aconseguir que els elements urbans del centre històric tinguen una imatge homogènia. En el cas de les plaques de retolació de carrers, ens trobem que al nucli antic en tenim fins a quatre o cinc models diferents. Es tracta d’ordenar aquesta situació i de cuidar xicotets detalls que milloren l’aspecte d’aquesta part de la ciutat”.

img_2738Actualment, el centre històric de Xàtiva no presenta una única placa indicativa dels noms dels carrers, el que suposa una heterogeneïtat visual i estètica que no afavoreix la claredat i bona imatge d’eixa part de la ciutat. Amb la finalitat de revertir aquesta situació, Estellés va encomanar l’elaboració d’uns criteris de retolació als tècnics responsables de l’Arxiu Municipal de Xàtiva, Isaïes Blesa, i del Museu de l’Almodí, Ángel Velasco, amb la intenció de que pogueren incorporar-se al Pla Especial del Nucli Antic. L’elaboració d’aquesta mena de manual d’estil per a la retolació de carrers del centre històric ha comptat amb la col·laboració del cronista oficial de Xàtiva, Agustí Ventura.

placas-calles-1El model de referència per a elaborar les noves plaques serà la placa ceràmica blanca, amb el text en majúscules i en tinta negra, placa que es va col·locar en 1861. L’elecció d’aquest model es basa en que aquesta placa històrica està present en molts dels carrers actuals, circumstància que permetrà el manteniment de moltes plaques antigues, a més de que el contrast del text negre sobre fons blanc ofereix una claredat de que el fa idoni per a la retolació.

El text apareixerà retolat en un màxim de tres renglons. El superior, dedicat al nom de la via: carrer, plaça, etc. El format de les lletres, sempre que ho permeta l’extensió del text, serà el mateix en totes les línies. En el cas dels noms propis no es col·locarà la preposició “de”. Les noves plaques presenten un format lleugerament major que el de la placa de 1861, ja que les seues mesures seran 42,5x30x1,8cm. Aquest fet és inapreciable a simple vista però servirà de diferenciació respecte de les històriques que es mantindran en la seua ubicació.

Els nous indicatius utilitzaran l’idioma valencià. Les plaques històriques, encara que estan escrites en castellà, es mantindran en el seu lloc. Sempre que siga possible, les plaques es col·locaran a la mateixa altura, ajudant així a la uniformitat visual de tots els carrers.

Les plaques retirades es guardaran adequadament. Malgrat que moltes d’elles manquen de valor artístic, els tècnics els reconeixen un cert valor en haver format part de l’espai urbà durant anys.

No hay comentarios

Dejar respuesta