Xàtiva promou el compostatge domèstic de residus orgànics

50 famílies xativines podran participar en una campanya que pretén traure del sistema de recollida unes 17 tones de bioresidus anuals

compostatge-2-diaridigital.esL’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà i la regidora de Medi Ambient, Pilar Gimeno, han presentat este migdia en roda de premsa la campanya de compostatge domèstic «Tanquem el cercle, imitem la natura», promoguda pel Consorci de Residus V-5 (COR) i l’Ajuntament de Xàtiva. La campanya s’encetarà el proper divendres dia 1 de març amb una xarrada informativa, oberta a tota la ciutadania, que tindrà lloc a les 19:00h a la Casa de la Cultura de Xàtiva.

compostatge-3-diaridigital.esEl que es pretén amb aquesta campanya és tancar el cercle dels residus orgànics de les llars i reduir així la quantitat de fem, a la vegada que reduir el rebut de reciclatge emès pel COR. Per això, l’Ajuntament, que facilitarà la formació i el seguiment, treballarà de la mà amb el Consorci de Residus V-5 que proporcionarà els kits necessaris per al compostatge i el compost.

«Tanquem el cercle, imitem la natura…» se centra en la població de Xàtiva; més concretament a la zona de Bixquert, pel fet que la seua població està repartida majoritàriament en habitatges unifamiliars que posseeixen jardí on poder col·locar el compostador, tot i que també podrà participar de la campanya qualsevol persona que tinga un espai obert on poder instal·lar-lo.

En aquesta primera edició podran participar fins a 50 families, el que trauria del sistema de recollida unes 17 tones de bioresidus anuals, estimant que el nombre total de persones és de 150, contant amb una mitjana de 3 persones per família, i que cada persona puga generar uns 120 kg de residus anuals com a mínim.

roger-compostatgeL’alcalde Cerdà, també president del COR, ha informat que 171 escoles de les 5 comarques que cobreix aquest consorci estan o estaran dintre del programa compostaescola, que educarà a les escoles d’infantil i primària en la cultura del reciclatge i instal·larà una compostera. Cerdà ha comentat que «hem començat un programa de compostatge domèstic en el que participen 350 famílies i 1400 persones de manera indirecta, als municipis d’Ayora, la Font de la Figuera, el Genovés, Xàtiva, Vallada, Enguera, Quesa i Llutxent».

pilra-gimeno-compostatgeSegons la regidora Gimeno, «Es tracta de que les persones participants puguen gestionar els seus bioresidus mitjançant el compostatge domèstic en les seues pròpies parcel·les. De moment, podran participar fins a 50 famílies, però en funció de l’acollida, no descartem realitzar una altra edició del projecte i augmentar el nombre de famílies beneficiàries.»

La campanya es compon de diverses fases: donar a conèixer als veïns i veïnes el pla i les idees principals de totes les accions que es volen dur a terme; inscriure totes aquelles persones que complisquen els requisits (ho podran fer en finalitzar la xarrada informativa del dia 1 o adreçant-se posteriorment al departament de Medi Ambient de l’Ajuntament); i formar les persones participants mitjançant tallers específics de compostatge. L’última, és una fase de seguiment i assessorament en què els tècnics acompanyaran i avaluaran el treball que s’està realitzant amb el compostador que, a més, pot comportar descomptes de fins 12 euros en el rebut del COR, acumulables als altres descomptes que poden generar-se de la utilització dels Ecoparcs mòbils.

No hay comentarios

Dejar respuesta