Escrit per: Adrià Mancebo.

Avuí s’ha presentat oficialment el I Congrés d’història, cultura i identitat «Els Borja en l’art», que tindrà lloc al Convent de Sant Domènec del 4 al 7 de maig i que pretén encetar una linia de congresos acadèmics enfocats a Xàtiva per reforçar el paradigma cultural de la ciutat.

mupi_borja_webPurificación Mascarell, doctora en filologia hispànica i professora a la Universitat Complutense de Madrid, ha explicat: «Xàtiva compta amb una gran densitat històrica que cal explorar i potenciar, un potent llegat cultural que, organitzat de forma científica, ens servirà no sols per reivindicar un passat molt important sinò per convertir Xàtiva en un lloc de referència cultural per al turisme de qualitat».

Els Borja no sols van ser una familia amb dos Papes, màxims representants de l’esglèsia catòlica arrèu del món, sinò que foren també uns grans mecenes de l’art i potenciaren la pintura i l’escultura notablement. A més també compten amb una engreixada llegenda negra, carregada de les més desaforades històries sexuals.

Així, Jordi Estellés, regidor de cultura de l’Ajuntament de Xàtiva ha volgut reforçar aquesta aproximació artística als personatges dels Borja: «És un error clavar-los tan sols en una única vessant, per tant volem donar-li, des del rigor científic, un enfocament multidisciplinar». Amb la col·laboració de l’abad de la Seu, José Canet, s’han aconseguit arxius històrics de la col·legiata que aporten grans informacions sobre l’empremta d’aquesta família a la ciutat.

Mascarell ha volgut fer èmfasi en la importància d’aquest congrés com a punt de partida d’altres investigacions, encontres científics i discusions històriques que espera puguen tindre cabuda a la ciutat, ja que, segons ella: «Xàtiva compta amb un llegat cultural d’importància cabdal i de referència com per situar-se al nivell d’altres ciutats que s’han convertit en punts clau del paradigma històric, com Almagro».

El congrés compta amb nombroses activitats, totes elles d’entrada gratuïta i on tan sols cal realitzar inscripció, per raon organitzatives, a les rutes turístiques que recorreran la ciutat pels punts claus de referència borjiana.

Hi haurà un total de 5 ponències plenàries, 4 activitats culturals lligades al congrés, 8 taules de comunicacions i una taula de debat dirigida pel periodista Paco Cerdà. El dimecres 4 de maig es realitzarà la inauguració d’art contemporani sobre els Borja «Deconstructing ab Borjas» i tindrà lloc a les 20h una conferència a càrrec de l’escriptor i antropòleg Joan Francesc Mira. Un total de 28 ponents de 15 institucions científiques, nacionals i internacionals (de Califòrnia, Roma i Zagreb) acudiràn al llarg d’aquestos quatre dies per presentar els seus estudis i projectes.

En definitiva, un congrés diferent, amb més de 20 anys de parada tècnica i que vol remarcar el punt de vista artístic, no sols historiogràfic, que envolta el context de la familia Borja. Així, Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, ha recordat que «ha de començar a consolidar-se a la ciutat el paper específic de la figura dels Borja, i ha de fer-ho recolçat per estudis científics rigorosos».

No hay comentarios

Dejar respuesta