Miquel Lorente: “Carrers del Mercat busca fer possible les polítiques que el comerç de la ciutat es mereix”

Amb motiu del llançament d’una línia d’ajudes per al comerç de Xàtiva, enmarcades en el projecte, ‘Carrers del Mercat’, en DiariDigital.es hem volgut parlar amb el regidor responsable, Miquel Lorente, per tal de conèixer tots els detalls.

Amb quina finalitat naix la iniciativa de “Carrers del Mercat”?

“Carrers del Mercat” naix per articular una estratègia municipal encaminada a consolidar Xàtiva com a capçalera comercial del nostre entorn territorial, ajudar a augmentar la professionalització del comerç, dinamitzar el teixit comercial de tots els barris de la ciutat i enfortir la identitat del nucli antic posant en marxa un centre comercial a cel obert.

Quin va ser el seu punt de partida?

A partir d’un acord del nostre programa i de l’actualització que hem fet d’un Pla d’Acció Comercial elaborat en l’any 2006. Aquell Pla es va guardar en un calaix, per part dels governs del PP, mai es va executar. Des de l’any 2006 fins a l’impuls que estem fent ara el número d’empreses dedicades al comerç a Xàtiva havia arribat a caure fins un 7%. Tot i això, l’acció municipal del govern anterior fou inexistent. En canvi, ara comptem amb una estratègia municipal per a l’impuls del comerç i unes línies d’actuació que ja s’estan posant en marxa i d’altres que prompte començarem a executar.

Per qué es decideix apostar per aquest espai històric de Xàtiva?

Perquè aquesta és la zona monumental, la zona turística i la zona comercial de major transcendència històrica de la ciutat. Més enllà de les persones de Xàtiva i del nostre entorn més immediat els “Carrers del Mercat” han de formar part de la proposta turística de Xàtiva. En l’actualitat, majoritàriament, tenim un turisme de curta estada i per eixa raó hem d’oferir una nova opció on el comerç es convertisca en un valor afegit per als turistes i aquestos acaben passant més temps en la ciutat.

Què es busca aconseguir amb aquesta iniciativa?

Fer possible les polítiques actives que el comerç de la ciutat és mereix i que durant dècades no ha tingut. I sobretot consolidar la ciutat de Xàtiva com a referent comercial dels 51 municipis que conformen la seua àrea d’influència i aconseguir una proposta comercial que siga un atractiu més per al sector turístic. Tanmateix, aquest és un objectiu que no sols depèn del govern, també i sobretot dels propis comerciants, de les seues associacions i del conjunt de la ciutat.

La primera fase d’aquest projecte ja s’ha dut a terme… quines han sigut les seues principals accions? 

S’ha començat a treballar d’una manera planificada i això és vital. En quant a les actuacions realitzades podem destacar la millora en les instal·lacions del Mercat Municipal, la consolidació d’una marca comercial “Els carrers del Mercat”, campanyes de difusió entre els 51 municipis que ens envolten, conferències per a la millora del comerç, l’animació de la Plaça del Mercat, el Mercat del Terra un diumenge al mes, formació per als comerciants mitjançant un acord amb la Universitat Politècnica de València, ajudes per al lloguer dels locals comercials en l’àmbit dels carrers del Mercat i ara amb la segona fase l’ampliació de les ajudes a la resta dels espais comercials de tota la ciutat.

Durant aquests mesos s’estan realitzant diverses accions per ajudar al comerç local com cursos, xarrades i jornades.

Ara, per continuar impulsant l’activitat econòmica en la ciutat s’ha impulsat una segona fase d’aquest projecte amb el pla d’ajudes.

Desgranem les quatre línies d’ajudes previstes: En primer lloc, què ens pot dir de les ajudes de lloguer de locals comercials i naus industrials?

El Pla d’ajudes per a l’inici de l’activitat econòmica en els Carrers del Mercat consisteix en ajudes de fins el 50% en el lloguer de locals comercials, sent l’ajuda màxima per al lloguer mensual de 150€ i el límit total d’ajuda en el seu conjunt seria de 900€.

El Pla d’ajudes per a l’inici de l’activitat econòmica en naus industrials a Xàtiva consisteix en ajudes de fins el 50% en el lloguer de naus industrials, amb una ajuda màxima per al lloguer mensual de 300€. Sent el límit total d’ajuda en el seu conjunt de 1800€.

Què busca exactament la línia dirigida a la rehabilitació, accessibilitat i modernització de locals comercials?

Consisteix en el finançament dels projectes i actuacions en locals comercials encaminats a la rehabilitació de façanes, adapatació d’accessibilitat als locals, modernització dels aparadors i il.luminació i rotulació dels locals. Els projectes han de comptar amb un mínim d’inversió de 8.000€ sent el màxim subvencionable 1.500€ per local.

D’altra banda, també aposten per impulsar a joves empreses…

L’edat més complicada de les xicotetes i mitjanes empreses és des de l’inici de la seua activitat fins que superen els dos anys. Per aquesta raó, hem implementat una línia d’ajudes per aquestes empreses consistent en què durant un mes un equip d’experts farien l’acompanyament i assessorament en matèria de comptabilitat, imatge, posicionament en xarxes socials, auditoria web… Pensem que és una molt bona oportunitat per rectificar allò que no s’està fent bé i millorar allò que s’està fent adequadament.

Finalment, s’ha aprovat una última línia d’ajudes per associacions comercials de la ciutat.

Les ajudes per accions destinades a la promoció comercial, dinamització i cohesió social de la ciutat per part de les associacions el que busquen és la professionalització de l’associacionisme comercial, la innovació, animació i decoració de carrers, així com la promoció del comerç local entre els municipis que formen l’àrea d’influència comercial de la ciutat i també la implicació en la programació d’activitats de la ciutat.

Les persones interessades en accedir a aquestes ajudes, què es el que deuen fer?

Ens pot visitar al Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Xàtiva, també pot informar-se en la web municipal o en la web www.elscarrersdelmercat.com

Per últim, quin serà el següent pas de “Carrers del Mercat”?

Continuar treballant en la següent fase dels Carrers del Mercat, en la que volem introduir mesures d’impacte positiu per a la millora de la relació entre el comerç i els seus clients. Portem molt de temps de retràs i no ens podem aturar per aconseguir el repte que ens hem marcat.

No hay comentarios

Dejar respuesta

15 + Ocho =