Les festes oficials i la Pasqua a Xàtiva, un repàs

La Pasqua és una tradició peculiarment adaptada, i amb uns origens desconeguts per a molts, com a resultat d’un gran treball de conversió religiosa que ja perdura a la memòria de molts com una veritat absoluta. 


Adrià Mancebo.

La Pasqua, als seus origens, era una celebració pagana dels deus protectors de l’agricultura entre els que destacava la figura de la deesa Ceres, a qui s’implorava el bon desenvolupament de les collites, tan necessàries per a sobreviure en aquells temps. A mena de culte de la fertilitat apreixen representats els elements més característics de la nostra gastronomia pasqüera, com els ous, les llonganisses i les mones, amb una forta connotació eròtica.

La religió cristiana, després del naixement i la mort de Crist, va començar a guanyar adeptes arrèu del món, i també en aquestes terres. Però hi havia tradicions fortament arrelades i difícils d’eliminar, com la Pasqua. Així, davant la impossibilitat d’erradicar aquesta tradició, es va procedir pel camí més intel·ligent de la conversió, adaptant-la de manera que fós una festa religiosa cristiana. Pot ser molts ho han oblidat.

¿Però quins són els dies oficials de festa per a la gent de Xàtiva? Bé, la primera Pasqua compta amb tres dies: diumenge, dilluns i dimarts, però aquest últim pocs el celebren ja i la ciutat sembla tornar al treball habitual. En canvi, la segona Pasqua compta tan sols amb el diumenge, però hi ha una forta tradició de celebrar també el dilluns de la segona pasqua, coneguda com la Pasqua de San Vicent. Però aquesta no sempre és oficial. ¿Perquè de vegades si i de vegades no? A la ciutat de València està clar, és el patró Sant Vicent Ferrer, però ací no tant.

Aquest dilluns és el que podriem anomenar una festa comodí. Cada Ajuntament i cada Autonomía arrèu de l’Estat tenen dues festes oficials com a màxim, i en cas  que aquesta corresponga a un diumenge (ja festiu) pot ser canviada per un altre dia de l’any. I aquest día de canvi sol ser el dilluns de la segona pasqua, el nostre comodí. A Xàtiva, les festes oficials són l’1 i el 5 d’agost, Sant Feliu i la Mare de Déu de la Séu, respectivament, i aquest any corresponen a un dilluns i a un divendres, cap diumenge, per tant no es traspassa la data i oficialment proper dilluns no és festa.

Malgrat no ser festa oficial i no estar en roig al calendari, aquest dilluns a Xàtiva et trobaràs comerços i oberts i d’altres no, alguns de matí i altres de vesprada, i això sí, cap institut i col·legi obrirà les seues portes. Tenint en compte aquest raonament cada any varien algunes dates festives i si vols estar segur de quines són oficials o no, hauràs de consultar el calendari i tal vegada, a un historiador.

No hay comentarios

Dejar respuesta