La Comunitat Educativa del CEI Mª Teresa Coloma opina sobre el nou Centre de Salut Xàtiva II

Argumentari de la Comunitat Educativa del CEI Mª Teresa Coloma sobre la construcció del nou Centre de Salut Xàtiva II.

La Comunitat Educativa del CEI Mª Teresa Coloma valora molt positivament la construcció d’un tercer centre de salut per a Xàtiva ja que com a veïns residents en la zona entenem que és una instal·lació en benefici de tots els seus veïns. No obstant això, hem d’oposar-nos radicalment al fet que l’objectiu de millorar la prestació sanitària que reben els veïns del barri siga a costa de sacrificar la qualitat educativa dels nostres fills.

La zona de pati on es proposa instal·lar el centre de salut no és, tal com es desprèn de la informació que circula des del departament de comunicació de l’Ajuntament de Xàtiva, una zona infrautilitzada, molt al contrari, és una zona bàsica de l’escola.

D’una banda, forma part del projecte d’innovació i investigació educativa ”patis actius”, proposat per la Conselleria d’Educació, a través de subvencions, per a transformar els patis en espais coeducatius i pedagògicament innovadors. El CEI Mª Teresa Coloma és un col·legi privilegiat per disposar d’un pati que reuneix unes condicions naturals, paisatgístiques i estètiques que el fan únic no tan sols a Xàtiva sinó entre els municipis de la nostra comarca. Per això és un dels pocs col·legis que compta amb una subvenció per a desenvolupar el “projecte de patis actius”. Des de la comunitat educativa ens plantegem si la construcció d’un centre de salut de quatre altures amb capacitat per a donar servei a 11.000 persones, 8 consultes mèdiques, 8 consultes d’infermeria i els serveis auxiliars corresponents, és compatible amb la creació d’aquest espai obert on l’alumnat pot aprendre més enllà de l’aula en contacte amb la naturalesa i la seua interacció amb la mateixa a través de diferents activitats.

Per una altra costat, i a més de les sessions de psicomotricitat en exterior que es realitzen pràcticament a diari, el pati s’utilitza en totes les celebracions d’activitats recollides en el calendari escolar: Castanyera, festival de Nadal, Carnestoltes, falla, Globotà, fi de curs, etc.
També, la seguretat dels nostres fills/es és motiu de preocupació. L’alumnat del col·legi està compost per xiquets/as de dos i cinc anys que necessàriament han de ser acompanyats per un adult en les seues entrades i eixides del centre.

La porta principal de l’escola es troba al carrer Lingüista Sanelo que únicament disposa d’una vorera d’un metre. Aquesta circumstància porta als familiars a envair la calçada cada vegada que els xiquets i les xiquetes entren en el centre. És per això que, aconsellats des de l’Ajuntament, en honor de millorar la seguretat, les eixides al centre es realitzen pel pati lateral, parcel·la on es pretén situar el centre de salut.

Desconeixem si des de l’Ajuntament s’ha estudiat com solucionar aquest aspecte. La construcció d’un centre de salut amb les dimensions a dalt esmentades posa en greu perill la pròpia subsistència del col·legi, ja que els futurs pares i mares no matricularan als seus xiquets/es de 2 i 5 anys en un centre on una part del pati estarà en obres. Pel que posem en dubte la voluntat de l’equip de govern de defensar l’escola pública a la nostra ciutat. Des del consistori municipal són conscients dels problemes de matrícula que aquesta escola té motivats per l’envelliment i la despoblació del barri. Des de l’ajuntament, s’ha de tindre en compte que la realització d’unes obres en un primer moment i la posterior pèrdua del principal valor del col·legi, que és el pati, són una seriosa amenaça a l’existència d’un col·legi públic amb 40 anys d’història.

A això cal afegir les repercussions que l’edificació d’un centre de salut tindrà en una zona que ja es troba urbanísticament consolidada per a tots els veïns de la zona. S’ha contemplat des de l’Ajuntament l’impacte visual d’un edifici de quatre plantes en un barri de construccions d’una única altura? Per ventura s’ha valorat el trànsit que generarà un centre que té capacitat per a 11.000 persones? Quina solució d’aparcament es proposa per a una zona que, hui dia, ja es troba completament saturada? S’ha tingut en compte que aquesta pressió tant humana com de trànsit no fomenta un entorn educatiu segur per a un col·legi de xiquets/es amb edats compreses entre 2 i 5 anys? Com afectarà un possible edifici a la qualitat ambiental de veïns i alumnat? Des de la Comunitat Educativa del CEI Teresa Coloma som conscients que els nostres fills i les nostres filles no patiran la construcció del centre de salut, no obstant això volem que els xiquets i xiquetes del futur puguen continuar gaudint d’un Col·legi Públic que ofereix una manera diferent d’aprendre a través del contacte amb la naturalesa i en un entorn preservat.

Els xiquets del CEI Mª Teresa Coloma mereixen la sensibilitat i respecte dels nostres governants.

No hay comentarios

Dejar respuesta

cinco × tres =