José Vaquerizo, ompli el CCX de Xàtiva per parlar sobre l’esport inclusiu

José Vaquerizo, esportista paralímpic en boccia i corredor de maratons en tricicle adaptat
Aquest dimarts el CCX de Xàtiva presentava un aspecte imponent. La sala gran d’aquest edifici estava plena per escoltar un esportista que com ell es defineix, anàrquic. “Em considere una persona amb anarquia muscular, els meus músculs moltes vegades no responen a les ordres que li dóna el meu cap”, així començava Jose Vaquerizo la seu exposició. La xerrada estava programada com a un dels actes que el Centre Ocupacional La Costera està portant a terme al voltant del 10 aniversari de la Carrera Popular per a Persones amb Diversitat Funcional que es celebrarà el proper 4 de maig. Una xerrada a la que van assistir al voltant de 200 persones, alumnes de l’IES Dr. Simarro, estudiants de cicles formatius relacionats amb l’esport, esportistes del C.O. La Costera i públic
en general.
Jose-Vaquerizo-diaridigital.es1Aquest esportiste, nascut a la provícia d’Albacete però resident a Alfafar començava la seua xerrada parlant del seu palmarés a l’èlit de l’esport. És un dels esportistes més guardonats de boccia de l’estat espanyol, esport adaptat en el qual ha aconseguit nombrosos títols nacionals i internacionals i en el qual atresora una medalla de bronze en els Jocs Paralímpics de Pequín 2008. A més ha guanyat un or i un bronze en Campionats del Món, també un or i un bronze en Campionats d’Europa i dues plates en la Copa del Món. Un palmarès, que no obstant això, no va impedir que en 2011, desil·lusionat, deixés l’esport de èlit: Una vegada acabada la seua etapa com a esportista d’èlit, ha continuat realitzant esport d’una manera més lúdica però no menys intensa. L’esport popular és el que a dia d’avuí cobreix les necessitats esportives de Jose. Com ell comentava en la xerrada, “tot el que he aconseguit en la vida, no tan sols a nivell esportiu, sinó també en el meu dia a dia ha estat, per un lema que intente seguir de manera incondicional: tant en la vida com en l’esport, l’actitud, ho és tot” I una actitud positiva i optimista és la que ha mantes al llarg de quasi 90 minuts davant un públic que malgrat la seua joventut en la gran majoria, ha mantés l’atenció davant les explicacions del ponent.

Jose-Vaquerizo-diaridigital.es3Un ponent que en el moment de parlar de l’esport inclusiu afirmava que “en aquestos moments és molt més important en la meua vida esportiva el practicar esport inclusiu i no integrat. El fet de practicar atletisme popular amb gent amb capacitats diferents ens enriqueix a tots i a la fi estic convençut que amb aquest tipus de pràctiques esportives tots eixim guanyant. La pràctica de l’esport de manera inclusiva ajuda a millorar la nostra societat” Ha estat un moment bastant emotiu, en el que les imatges que acompanyaven a les paraules de Vaquerizo ha emocionat a gran part del públic assistent. Tal i com deia un dels monitors del centre ocupacional de Xàtiva, “aquest tipus de xerrades són imprescindibles per a tot el món, i si ens centrem a nivell educatiu, haurien de ser obligatòries. Crec que els professors d’Educació Física del IES Dr. Simarro han donat una lliçó de com educar de forma vivencial”.

Jose-Vaquerizo-diaridigital.es4Per acabar, Vaquerizo, ens ha remarcat uns titulars dels quals tots els assistents hem pres nota. Comentava que ell, actualment i després d’haver fet ja 5 mitges maratons està convençut que “conèixer les teues debilitats et fa fort, però superar-les et fa gran”. A més Vaquerizo afirmava que en el món de l’esport, s’ha de lluitar per superar les pors, ja que la por és una discapacitat . i per tant animava a tots el públic assistent dient-los que “no és poseu límits, quant més somies, més lluny arribaràs”.

Unes paraules conseqüència de tota una vida lligada a la seua paràlisi cerebral però que demostren que les capacitats de les persones és allò que s’ha de potenciar, i d’aquesta manera es construirà un món divers, però al mateix temps enriquidor, amb la diversitat està la riquesa.

La xerrada va acabar amb unes paraules del propi centre organitzador, el qual va voler agrair públicament a Ana Alpiste, Vicedirectora de l’IES Dr.Simarro i al departament d’Educació Física la col·laboració per portar endavant una activitat com aquesta i que adquirirà la repercussió que ha tingut en el seu alumnat.

Un acte més buscant la carrera del proper 4 de maig, que amb el lema, l’esport canvia el món, perquè mou el cor!, va fent el seu camí

No hay comentarios

Dejar respuesta