El Centre de Salut Ausiàs March de Xàtiva celebra el seu 25è aniversari

El proper dia 8 de novembre a les 13:30h tindrà lloc l’acte commemoratiu del 25é aniversari del Centre de Salut Ausiàs March de Xàtiva. Així ho han anunciat este matí en roda de premsa Vicente Iváñez Bernabéu, coordinador de l’equip d’atenció primària de l’àrea 16, Rosa Ferrer Tomàs, coordinadora d’infermeria d’atenció primària de l’àrea 16, i Cristina Súñer, regidora de Prestacions Sanitàries.

aniversario-centro-salut-2-diaridigital.esLa creació d’aquest centre de salut ara fa 25 anys va donar resposta a la creixent necessitat d’atenció primaria de la població xativina, i va suposar un canvi tant qualitatiu i com quantitatiu en la millora del servei. Segons les dades facilitades pel Doctor Iváñez, «el Centre de Salut Ausiàs March ofereix servei de salut mental, pediatria i planificació familiar, a banda del servei d’atenció primària i d’atenció continuada, operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Actualment, la plantilla la componen 14 facultatius de medicina general, 5 pediatres, 16 infermeres, 4 auxiliars d’infermeria, 6 zeladors i 7 auxiliars administratius que atenen 25.812 persones en el servei d’atenció primària. El servei d’atenció continuada, cobert per 2 metges i 2 infermeres, atén 42.517 persones ja que també dona cobertura a altres poblacions de les rodalies.»

aniversario-centro-salut-3-diaridigital.esPer la seua banda, la infermera Rosa Ferrer ha remarcat la importància de cara a la comunitat dels diferents programes que es desenvolupen des del Centre destinats principalment a educar en prevenció. Segons Ferrer, «la població que atenem al Centre de Salut està cada vegada més envellida, el que provoca un augment de malalts crònics que requereixen més assistència i més mitjans. Part de la nostra tasca en prevenció és ensenyar-los a cuidar-se a través dels programes de risc cardiovascular, diabetis, hipertensió, vacunació, etc. que desenvolupem, i portar un control dels nostres pacients.». També ha remarcat la importància d’educar els més menuts en hàbits saludables, pel que des de fa uns anys visiten escoles i instituts per fer xarrades informatives per conscienciar-los de la importància de l’alimentació saludable i l’esport per tindre una vida més sana; a banda de desenvolupar el programa PIES (Programa d’Intervenció d’Educació Sexual) als instituts de Xàtiva.

cristina-diaridigital.esCristina Súñer ha manifestat que la voluntat de la seua regidoria va més enllà de col·laborar en la celebració d’aquesta efemèrides, per també donar a conèixer els serveis bàsics que s’ofereixen des del Centre de Salut, la tasca que es realitza i tot l’esforç que requereix.

A l’acte de celebració, que tindrà lloc al gimnàs del mateix centre de salut, es projectarà un vídeo que recull els 25 anys d’història del centre, i s’inaugurarà una exposició de material sanitari i pòsters de lactància materna del segle XX.

A banda d’aquest acte, la coordinació del centre ha programat una sèrie d’activitats que es durant a terme entre els dies 8, 9 i 10 per fer partícips de la celebració tant els usuaris del Centre de Salut com els seus treballadors. Dijous dia 8, dia de l’adult, de 9:30 a 12:30 es realitzaran controls de l’índex de massa corporal a tots els adults que ho desitgen; i per la vesprada, la Ruta Sana variarà el seu punt de sortida habitual per eixir des de la porta del Centre de Salut. Divendres dia 9, dia del xiquet, els alumnes Centre Ocupacional La Costera-La Canal ASPROMIVISE i del Pla de la Mesquita acudiran al Centre de Salut per visitar les exposicions i realitzar un taller d’higiene bucal i un taller psicomotriu amb la col·laboració del personal sanitari del centre. Dissabte dia 10 és el dia reservat per als treballadors, que faran una ruta turística per Xàtiva i celebraran un dinar de germanor amb actuals i antics companys.


En Castellà:

Los días 8, 9 y 10 de noviembre el Centro de Salud acogerá diversas actividades para todos los públicos organizadas por los coordinadores con la colaboración de la Concejalía de Prestaciones Sanitarias

El próximo día 8 de noviembre a las 13:30h tendrá lugar el acto conmemorativo del 25 aniversario del Centro de Salud Ausiàs March de Xàtiva. Así lo han anunciado esta mañana en rueda de prensa Vicente Iváñez Bernabéu, coordinador del equipo de atención primaria del área 16, Rosa Ferrer Tomás, coordinadora de enfermería de atención primaria del área 16 y Cristina Súñer, concejala de Prestaciones Sanitarias.

La creación de este centro de salud hace 25 años dio respuesta a la creciente necesidad de atención primaria de la población setabense, y supuso un cambio tanto cualitativo y como cuantitativo en la mejora del servicio. Según los datos facilitados por el Doctor Iváñez, «el Centro de Salud Ausiàs March ofrece servicio de salud mental, pediatría y planificación familiar, además del servicio de atención primaria y de atención continuada, operativo las 24 horas del día y los 365 días del año. Actualmente, la plantilla la componen 14 facultativos de medicina general, 5 pediatras, 16 enfermeras, 4 auxiliares de enfermería, 6 celadores y 7 auxiliares administrativos que atienden 25.812 personas en el servicio de atención primaria. El servicio de atención continuada, cubierto por 2 médicos y 2 enfermeras, atiende 42.517 personas ya que también da cobertura a otras poblaciones de los alrededores. »

Por su parte, la enfermera Rosa Ferrer ha remarcado la importancia de cara a la comunidad de los diferentes programas que se desarrollan desde el Centro, destinados principalmente a educar en prevención. Según Ferrer, «la población que atendemos en el Centro de Salud está cada vez más envejecida, lo que provoca un aumento de enfermos crónicos que requieren más asistencia y más medios. Parte de nuestra labor en prevención es enseñarles a cuidarse a través de los programas de riesgo cardiovascular, diabetes, hipertensión, vacunación, etc. que desarrollamos, y llevar un control de nuestros pacientes.». También ha remarcado la importancia de educar a los más pequeños en hábitos saludables, por lo que desde hace unos años visitan escuelas e institutos para hacer charlas informativas para concienciarles de la importancia de la alimentación saludable y el deporte para tener una vida más sana; además de desarrollar el programa PIES (Programa de Intervención de Educación Sexual) en los institutos de Xàtiva.
Cristina Súñer ha manifestado que la voluntad de su concejalía va más allá de colaborar en la celebración de esta efemérides, para también dar a conocer los servicios básicos que se ofrecen desde el Centro de Salud, la tarea que se realiza y todo el esfuerzo que ello requiere.

En el acto de celebración, que tendrá lugar en el gimnasio del mismo centro de salud, se proyectará un vídeo que recoge los 25 años de historia del centro, y se inaugurará una exposición de material sanitario y pósters de lactancia materna del siglo XX.

Aparte de dicho acto, la coordinación del centro ha programado una serie de actividades que se llevarán a cabo entre los días 8, 9 y 10 para hacer partícipes de la celebración tanto los usuarios del Centro de Salud como sus trabajadores. El jueves día 8, día del adulto, de 9:30 a 12:30 se realizarán controles del índice de masa corporal a todos los adultos que lo deseen; y por la tarde, la Ruta Sana variará su punto de salida habitual para salir desde la puerta del Centro de Salud. El viernes día 9, día del niño, los alumnos Centro Ocupacional La Costera-La Canal ASPROMIVISE y del Pla de la Mesquita acudirán al Centro de Salud para visitar las exposiciones y realizar un taller de higiene bucal y un taller de psicomotricidad con la colaboración del personal sanitario del centro. El sábado día 10 es el día reservado para los trabajadores, que harán una ruta turística por Xàtiva y celebrarán una comida con actuales y antiguos compañeros.

No hay comentarios

Dejar respuesta

2 × 2 =