L’Exposició ‘Absència, presència en l’habitar contemporani’ aplega a la Llosa de Ranes

El proper divendres 11 de gener a les 20:00 h s’inaugura al Museu Etnològic “Casa del Pou” de la Llosa de Ranes l’exposició “Absència, presència en l’habitar contemporani”. La mostra, que va començar el passat mes d’octubre a Beneixida, recorrerà en els pròxims mesos diversos pobles de les comarques de la Costera i la Ribera Alta. La Llosa de Ranes és un dels municipis que impulsen i produeixen aquest esdeveniment cultural subvencionat per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, en una nova línia d’ajudes per a Projectes Intermunicipals d’Arts Plàstiques.

El projecte està comisariat i coordinat per Miguel Mallol, Rafael Tormo i Cuenca, Adrián Ripoll i Elena Llácer. És un treball que accentua i posa en comú el caràcter multidisciplinar dels seus organitzadors amb l’objectiu d’escometre aquest fet des de la multiplicitat. La idea convergeix al voltant de la noció de dispositiu expositiu como un reposador de les diverses experiències provinents de l’entorn, la gent i allò succeït.

La proposta és el resultat d’una recerca i reflexió, que té com a origen la catàstrofe succeïda fa 36 anys, la “pantanà” de Tous, amb conseqüències devastadores, sobretot a les comarques de La Canal de Navarrés, la Ribera Alta i la Ribera Baixa. El 20 d’Octubre de 1982, és una data marcada per a nombrosos municipis i persones de la conca del Xúquer, la Canal de Navarrés i la Ribera Baixa. La “pantanà” de Tous fou un esdeveniment que va colpejar totes les esferes de la realitat: la natural, la física, l’econòmica i l’emocional. En aquell moment i encara ara, va quedar una profunda sensació de pèrdua encara que, com s’incideix en aquest cas a la Llosa de Ranes, de la destrucció es van crear llaços que encara hui en dia perduren.

Aquest succés catastròfic serveix, partint d’aquest buit, per a fer una reflexió sobre l’habitar contemporani, es a dir, cóm ha canviat la manera de viure en les localitats que es van veure afectades d’una manera o altra. Amb aquest treball es pretén traslladar al present aquest fet i portar-lo més enllà de la memòria, per a diluir-lo entre les problemàtiques sorgides en aquests temps convulsos.

La proposta expositiva pretén aprofundir sobre tot el que va generar aquest succés en l’àmbit social, econòmic i d’identitat dels pobles. A més a més d’enllaçar aquesta reflexió amb realitats que actualment poden parèixer llunyanes, però que estan molt relacionades com son els refugiats, el contrast del poble i les metròpolis, l’adaptació a les noves tecnologies i la construcció dels espais en l’arquitectura contemporània.

La contextualització històrica i social junt a la investigació i la reflexió artística, serveixen per a anar més enllà de la consideració d’aquest anàlisi com mer material documental. Per a desvincular-se d’aquesta classificació s’ha treballat a la Llosa de Ranes amb la gent local, per a penetrar en aquell sentiment de pertinència a un lloc, d’oferiment dels propis bens i la intimitat des del punt de vista humà i solidari.

La proposta es completa amb la participació dels treballs artístics que complementen la reflexió i obrin altres camps de diàleg com: la instal•lació ‘Implosió Impugnada 16’ de l’artista Rafa Tormo i Cuenca, el projecte 48_NAKBA de Domènec, el treball anomenat ‘Paisajes Alterados’ de Juan delGado i les fotografies de Janet Hesse com part del seu projecte ‘Pacified’.

El projecte a mig termini prevé una segona fase estudiant alguns casos rellevants de la zona, per a després exportar la seva itinerància a València i altres ciutats. L’exposició ha comptat amb el suport per a la investigació i documentació de la Universitat de Geografia i Història de València.

“Absència, presència en l’habitar contemporani”
Comisariat i coordinat per: Miguel Mallol, Rafael Tormo i Cuenca, Adriá Ripoll i Elena Llácer.
Inauguració: Divendres 11 de Gener de 2019 a les 20 hores al Museu Etnogràfic ‘Casa del Pou’, Carrer Camí Reial, 96, 46815 La Llosa de Ranes, València.
Dates: Des de l’11 de Gener fins al 3 de Febrer de 2019.

Horaris de visita:
De dimarts a dijous: Matí de 09.00 a 14:00 hores.
Divendres: Matí de 11.00 a 13:30 hores.
Vesprada: de 19:00 a 20:30 hores.
Dissabtes: Matí de 11:00 a 13:30 hores.
Vesprada de 17:30 a 20:00 hores.
Diumenges: Matí de 11:00 a 13:30 hores.

Enllaços d’interès:
https://www.facebook.com/Absència-presència-en-lhabitar-contemporani-1932613620375472/?modal=admin_todo_tour

No hay comentarios

Dejar respuesta

seis + quince =